Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Molin - brynäsaren i draften

Pappa Ove blev aldrig draftad. Sonen Emil, 18 år, har redan passerat den milstolpen. Han tingades av Dallas redan i den fjärde omgången av NHL-draften.

– Vi gillar det vi sett, Emil är en skicklig tvåvägsspelare som inte så många haft koll på, säger Dallasscouten Rickard Öquist.

Annons

Svenskarna var hett villebråd när den årliga draften drog igång på midsommarafton i St Paul. Gabriel Landeskog valdes av Colorado (där Brynäsprofilen Anders "Masken" Carlsson för övrigt är en av scouterna) som tvåa efter kanadensaren Ryan Nugent-Hopkins, som gick till Edmonton.

Som fyra valdes Skellefteåbacken Adam Larsson av New Jersey Devils och som sexa var dags för ännu en svensk – Djurgårdens Mika Zibanejad till Ottawa. Tre svenskar bland de sex första, det har aldrig hänt förut. Totalt togs sex svenska spelare redan i den första rundan och när de övriga rundorna drog igång på midsommardagen plockades raskt fem till i den andra rundan.

I omgång fyra var det så dags för Dallas Stars att ropa upp Emil Molins namn. En överraskning, inte minst för honom själv, även om han förstod att Dallas var intresserade efter en kopp fika tillsammans med Rickard Öquist veckan före.

– Jag trodde aldrig de skulle ta mig så tidigt, kanske i sjunde rundan eller nåt sånt i så fall. Men det är självklart bara kul, även om jag inte vet så jättemycket om just Dallas, mer än att Loui Eriksson spelar där och att det är säkert är en bra stad att bo i, säger Emil Molin.

Emil var Dallas tredje val totalt, efter tvåmetersbacken Jamie Oleksiak och ytterforwarden Brett Ritchie. Han fanns inte med på scoutinglistorna inför draften, men 89 poäng på 41 matcher med Brynäs J18 den här säsongen har ändå gjort avtryck.

– Han har väl flugit lite under radarn kan man säga, eftersom han mest spelat i J18. Därför är det inte många som har koll på honom, men vi gillar det vi sett, säger Rickard Öquist, och listar Emils egenskaper som hockeyspelare:

– En kreativ spelare som är skicklig med pucken, bra både i powerplay och defensivt. En riktig tvåvägsspelare, som dock behöver bygga på sig lite mer muskler innan han tar klivet över till NHL. Men tiden talar för honom, han får stå på tillväxt i Brynäs.

Och så var det där med pappa Ove då, det är svårt att inte nämna hans namn en sån här gång. Ove Molin blev nämligen aldrig draftad av någon NHL-klubb under sin framgångsrika karriär.

– Nä, men det var svårare att bli draftad på den tiden, säger Emil som i första hand satsar på spel med Brynäs J20-lag den kommande vintern.

Trots alla svenskval var Emil Molin ende brynäsare som valdes i draften, varken Kalle Johanssons eller Victor Berglinds namn ropades upp.

Mer läsning

Annons