Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar drömmen om NHL för Dansk

I helgen åker Oscar Dansk till Toronto för att träffa NHL-klubbarna.
Sedan hoppas han på ett positivt besked från Brynäs.
– Jag är redo att ta chansen, säger den 18-årige målvakten till Sporten.

Annons

Han är rankad tvåa bland de europeiska målvakterna inför årets NHL-draft, Oscar Dansk. Och med sin bakgrund – han åkte redan som 13-åring till Minnesota för att plugga och spela hockey och blev kvar där i tre år – känner han sig bekväm med tanken på en framtid i Nordamerika.

Men just nu är drömmen att få ett A-lagskontrakt med Brynäs, som ju ska fylla luckan efter Niklas Svedberg.

Dansk, som den senaste säsongen spelade med Brynäs J20 i SuperElit, ser gärna att han blir den som kompletterar Johan ”Honken” Holmqvist.

– Det skulle vara jättekul att få den chansen. Elitserien är en riktigt bra liga att utvecklas vidare i, säger han.

• Har du pratat med Brynäs nåt sedan det blev klart att Svedberg försvinner?

– Nja, vi har inte pratat några detaljer. Dom ska väl göra sina slutsatser, och sedan får vi se vad dom kommer fram till. Situationen är ju ganska färsk.

• Tycker du själv du är mogen för elitserien?

– Jodå, men sen är det ju alltid en massa detaljer att förbättra. Men jag tog ett stort steg redan förra sommaren. Och för varje A-lagsträning man får lär man sig nya saker och blir bättre. Jag är redo att ta chansen om jag får den. Nu är det upp till Brynäs.

Under tiden fokuserar Oscar på resan till Toronto och den så kallade NHL Scouting Combine där de hetaste spelarna inför den kommande draften testas både fysiskt och mentalt.

Vissa är nervösa inför prövningarna, men inte Dansk.

– Det känns bara bra och spännande. Jag har nytta av att jag varit så mycket där borta, redan innan jag åkte över för att gå i skola där så åkte vi ofta till Kanada med familjen och jag var med i olika hockeycamper. Så att jag behärskar språket är en trygghet.

• Vad förväntar du dig av dagarna i Toronto?

– Jag ska bara göra mitt bästa i fystesterna och visa mina kvaliteter som person.

Själva NHL-draften äger rum i Pittsburgh 23–24 juni och Dansk åker dit också. Med sin ranking, bara ryssen Andrej Vasilevski är placerad före bland målvakterna i Europa, kommer han förstås att bli plockad av någon klubb.

• Några drömönskemål?

– Det vore ju kul att hamna i Minnesota eftersom jag har så många kompisar där och vet hur allt fungerar där. Men egentligen spelar det ju ingen större roll alls. Allt är bra.

Oscar Dansk har fortsatt att träna hårt hela vägen från säsongsslut fram till nu, och sedan väntar ännu mer träning i sommar. Samt ett A-lagskontrakt, förhoppningsvis.

Mer läsning

Annons