Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Lina börja ta för sig mer

Hon var bäste back när U18-landslaget vann en turnering i Ryssland.
Men bra kan bli bättre – november månads junior, Lina Bäcklin, ska försöka ta för sig mer på isen.
– Jag kanske ska lita lite mer till vad jag kan, säger hon.

Annons

Nu ska Lina börja ta för sig mer

I Brynäs damlag, som leder Riksserien i stor stil, finns det mängder av yngre tjejer som går en ljus framtid till mötes.

Backen Lina Bäcklin, 17, är en av dem. I den för Sverige så framgångsrika fyrnationsturneringen i Moskva i mitten av november imponerade hon stort på förbundskaptenen Henrik Cedergren.

– Lina var hela turneringens bästa back, även om hon fick inte det priset officiellt. Det är lite politik när man är i Ryssland, alla ska få del av kakan, säger Cedergren, som för övrigt själv har Brynäskoppling – han gjorde en säsong för Gävlelaget i elitserien 1983/1984.

Cedergren utvecklar berömmet:

– Hon tar kliv hela tiden. Det är en stor och stark back med bra känsla i handlederna. Hon har bra passningsspel och ett fantastiskt skott, så det är en spelare vi kommer att bygga vårt power play på i VM så småningom. Fast jag har ju inte tagit ut henne än.

Enligt förbundskaptenen, och även Brynästränaren Magnus Grönlund, kan 17-åringen dock ta för sig ännu mer.

– Hon är lite för försiktig. Vi i landslaget har gett henne mer ansvar, hon var assisterande lagkapten i Ryssland exempelvis, och då tog hon ett steg till direkt, säger Cedergren – och får medhåll från Lina Bäcklin själv.

– Jo, det är sant. Det har blivit bättre och bättre, men jag har fortfarande en bit kvar till där jag vill vara.

• Så hur gör du då för att inte bli för försiktig?

– Det handlar väl om att kanske lita lite mer till vad man kan och inte tveka. Det är när man tvekar som det ofta inte blir så bra.

Det där skottet hon besitter innebar ett mål för U18-landslaget i november. I Riksserien däremot väntar hon på säsongens första fullträff.

– Jag försöker utnyttja mitt skott oftare. Det är många som har varit på mig om det – även jag själv, säger Lina, som är inne på sin tredje säsong i Brynäs damlag och har gjort mål förr, det blev nämligen fyra stycken förra vintern.

Lina har inte mindre än sju syskon, varav flera spelar eller har spelat ishockey. Äldste brodern Oscar, 21, har exempelvis lirat med Brynäs J20-lag och även i Valbos division 1-lag.

Om det är någon idrottslig förebild Lina har så är det bröderna – och själv inledde hon karriären i ett pojklag.

– Det var vanligt förr, men nu är det ofta så att man börjar i flicklag, berättar Lina.

Hennes stora mål den här säsongen är att ta det efterlängtade SM-guldet med Brynäsdamerna. I andra hand är det U18-VM som gäller – och platsen där verkar ju mer eller mindre säkrad...

Fotnot: Även Jennifer Törnhult, anfallare i Brynäs, fanns med i Sveriges U18-landslag i Ryssland.

Foto: Jenny Lundberg

Mer läsning

Annons