Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vill Lindbäck bli nr 1

Kaffet i USA ger han inte mycket för.

Därför tackar Anders Lindbäck vänligt ja till en specialblandning från tidningens kaffemaskin.

– Aha, du tar mocca i, det blir bra. Jag älskar kaffe. Kompisar och familj får ta med svenskt kaffe när de kommer över och hälsar på.

Annons

Anders Lindbäck, 24, är en av NHL:s flitigaste båsöppnare. Bakom en av ligans bästa målvakter, finländaren Pekka Rinne, blir det inte många matcher mellan stolparna i Nashville Predators.

Den gångna säsongen blev det bara 16 stycken från start för den gamle brynäsaren. Han gör därför inte någon hemlighet av att han helst vill någon annanstans – inte bara på grund av kaffet för det är lika överallt i USA – utan för att han vill spela.

– Jag trivs jättebra i Nashville och har utvecklats väldigt mycket under mina två år där. Men som alla andra så vill jag spela, jag vill inte sitta på bänken och jag är medveten om att det inte blir så många matcher i framtiden heller om jag stannar, säger Lindbäck och förklarar att förstemålvakten Pekka Rinne har ett sjuårskontrakt med laget.

Och en av världens bästa, som dessutom själv verkligen vill stå alla matcher, flyttar man inte på hur som helst. Dessutom går Lindbäcks kontrakt med Nashville ut nu och intressen finns från andra NHL-lag. Tampa Bay Lightning är en klubb som Lindbäck kopplats samman med, men han varken kan eller får säga så mycket om vart han kan hamna.

– Runt draften, som är vid midsommar, kan det hända saker. Men just nu innan Stanley cup är färdigspelat får man inte prata med några andra klubbar. Det är lite knepigt med alla regler, men det är bara att finna sig i det.

Det som gäller är att Nashville fortfarande har rättigheterna till Anders Lindbäck, fram till att han är 28 år, vilket innebär att de lägger ett bud med tio procents löneökning varje år om de vill behålla honom. Vilket Lindbäck fått indikationer på att de vill.

– Men om jag inte skriver på ett kontrakt före 1 juli, kan vilken klubb som helst lägga ett bud på mig efter det datumet. Men Nashville får hela tiden chansen att matcha det budet eftersom de har rättigheterna.

– Mitt mål är att komma till en klubb där jag får chansen att bli förstemålvakt, så är det och det vet Nashville om också.

Just nu firar han dock semester hemma i Gävle där han har en lägenhet som flickvännen Karin bor i också under säsongen.

– Hon är ett år yngre än mig och pluggar här, vi har väl kommit fram till att det är bra. Jag är borta väldigt mycket ändå under säsongen, men hon kommer över i bland och hälsar på och med dagens teknik är det väldigt enkelt att hålla kontakten med varandra över nätet.

Så mycket mer än en del fiske i Storsjön i Sandviken och någon tur till familjens stuga blir det inte på fritiden. Däremot blir det desto mer träning för Anders Lindbäck.

– Jag kör med Henrik Petré (tidigare back i Brynäs) här i Gävle. Han är riktigt bra och vi är några hockeyspelare som tränar med honom. Han har kontakt med vår fystränare i Nashville och gör ett skräddarsytt program för mig. Och sedan får alla vi som är i Nordamerika egen istid uppe på rinken när det blir is där. Det är verkligen bra det.

Lindbäck säger att han har Brynäs att tacka för mycket och följde förstås SM-slutspelet med spänning.

– Det var verkligen otroligt kul att dom vann SM-guldet. Jag är bra kompis med ”Basse” Lauritzen och Jonte Carlsson, men jag känner förstås alla som är kvar sedan jag spelade i Brynäs, säger Lindbäck.

Själv fick han, visserligen från båset då, uppleva en häftig start på sitt eget slutspel när Nashville slog ut Detroit Red Wings med 4–1 i matcher.

– Tyvärr tappade vi kraften i omgången efter mot Phoenix. Det var surt att åka ut mot dom. Drömmen är ju att få uppleva att gå hela vägen och vinna Stanley cup.

Men trots att Lindbäck tillhör NHL, tjänar riktigt bra med pengar och flyger chartrade plan och bor på fina hotell, så är det ofta Jacob Markström som får de flesta rubrikerna och är den mest kända av de två hemma i Gävle.

• Hur känner du inför det?

– Det gör mig ingenting. Jag behöver inte alls vara i offentligheten. Anledningen är väl att Jacob räddade kvar Brynäs i elitserien när han kom upp, medan jag gick till Timrå och spelade ett år där för att få speltid.

Och det är heller ingen som reagerar eller kollar extra på tvåmetersmålvakten när vi tar bilder i Esplanaden mitt i Gävle.

– Det är ungefär som i Nashville. Inte många som känner igen en, men där är det inte så konstigt för hockeyn är ganska liten i stan. Det är mest musik och amerikansk fotboll som folk är intresserade av. Fast när vi slog ut Detroit var det stort, det fattade till och med Nashvillebon, flinar Anders Lindbäck.

Men oavsett var han hamnar nästa säsong så lär han ta med sig svenskt kaffe när han åker tillbaka, när det nu blir, det ryktas ju om lockout igen.

– Alla träningscamper är framflyttade, men jag tror man når en lösning den här gången. Man såg senast att hockeyn förlorade mycket på att det inte blev något spel. Men svenskt kaffe ska jag ha. Jag kör med egen bryggare i omklädningsrummet. Flera gillar det, särskilt Pekka Rinne. Han dricker mycket kaffe, säger Anders Lindbäck.

Mer läsning

Annons