Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om det gäller får ”Bäckis” kosta

Att försäkra Nicklas Bäckström kan kosta nära en miljon kronor.

I månaden.

– Men om NHL-säsongen blir inställd kommer vi att göra allt för att få hit honom, säger Brynäs klubbdirektör Hans-Göran Karlsson.

Annons

Timrå tackar redan på förhand nej till Henrik Zetterberg – och frågan är om Brynäs kommer att kunna spela med sin egen superstjärna när och om elitserien öppnas helt för NHL-proffsen.

– De som kräver det är de som inte har något ekonomiskt ansvar, säger Bäckströms agent Gunnar Svensson.

Hur mycket försäkringarna kan kosta är det inte lätt för utomstående att få reda på. Sporten har pratat med några olika försäkringsbolag i Sverige för att få en uppfattning om vad det kan röra sig om för summor.

För stora stjärnor med lång tid kvar på kontraktet är den kvalificerade uppskattningen att en försäkringspremie går på 600 000 kronor till en miljon per månad. Summor som motsvarar lönen för ett par, tre toppspelare i elitserien.

– Det handlar inte om en miljon kronor i Nicklas fall. Men det är väldigt stora belopp, bekräftar Gunnar Svensson.

Det är spelaren själv som tecknar försäkringen – klubbarna täcker sedan upp för spelarens utgifter.

Vill spelarna ha ersättning för hela beloppet?

– Ja, det är utgångspunkten, säger Gunnar Svensson.

Kan man tänka sig att exempelvis ”Bäckis” väljer att försäkra bara halva återstoden av kontraktet, för det är väl rätt osannolikt att han blir skadad i åtta år?

– Bäckis skulle rent teoretiskt kunna säga ”jag chansar” och köra utan försäkring. Men utgångspunkten när det gäller alla spelare är nog att de försäkrar det kontrakt de har.

Lönen, är det en viktig fråga?

– Nej, jag upplever inte att det är det. Om det stupar på något kommer det att vara försäkringen, säger Svensson.

Brynäs utgångspunkt är som bekant att man inte tar in några NHL-spelare på korttidskontrakt. Men om NHL-säsongen ställs in helt kommer man att agera.

Men är det rimligt att Bäckis spelar här om han kostar 800 000 i månaden?

– Man får ju se hur lång tid det är kvar av säsongen då. Det är sju månader just nu, så då skulle det handla om 5,6 miljoner med din beräkning. Det går inte att säga något nu, men vi kommer att göra allt för att han spelar för oss. Och eventuellt några till, säger Hans-Göran Karlsson.

Jämfört med förra lockouten 2004/2005 är försäkringarna en mycket större fråga nu. Då var kontraktssummorna högre och NHL-klubbarna stod för en del av försäkringspremierna.

– Då ville de bara hit och spela. Sedan blev det surt efter, när spelarna kom tillbaka till NHL och var skadade. Så nu uppmanas alla att se över sina försäkringar, säger Brynäs sportchef Micke Sundlöv.

Mer läsning

Annons