Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ottawa satsar på Silfverberg direkt

Nu drar NHL äntligen i gång igen.

Med ett gäng detta brynäsare i viktiga roller.

Jakob Silfverberg är en av dem, förstås. 22-åringen som förväntas ta över efter Ottawa-ikonen Daniel Alfredsson så småningom – och som med största säkerhet spelar i förstakedjan från start i lördagens premiär i bortamatchen mot Winnipeg.

Annons

Tidningen Ottawa Citizen konstaterar att det är en tung börda att bära för Silfverberg, den där profetian om att han ska axla Alfredssons mantel.

Å andra sidan förväntar sig ingen att han ska göra det på en gång. Ottawas 40-årige lagkapten har ju inte ens lagt av än, i somras kom beskedet att han fortsätter en säsong till.

Samma tidning säger dock att Ottawa Senators inte gärna kan förlita sig på att det äldre gardet producerar – och det är där Silfverberg kommer in, ynglingen som förra säsongen slog nämnde Alfredssons målrekord i ett SM-slutspel.

När laget samlades för en första träning på den rekordkorta försäsongen placerade coach Paul MacLean ex-brynäsaren i förstakedjan bredvid stjärnorna Jason Spezza och Milan Michalek.

– Vi tror att om du ger någon en möjlighet så kommer han att visa om han kan hantera det eller inte. Att han har spelat på liten rink har hjälpt honom mycket. Vi bara ger honom möjligheten att visa att han kan fixa det här, förklarade coachen Paul MacLean för Ottawa Sun och fortsatte:

– Om han inte gör det kan vi alltid gå tillbaka till vad vi gjorde förut. Vi kan alltid spela med Daniel Alfredsson där, eller sätta Colin Greening där igen.

Ingenting pekar på något annat än att Silfverberg får spela just i förstalinan i premiären borta mot Winnipeg Jets – en match som Viasat direktsänder på bra svensk tv-tid.

Pappa Jan-Erik Silfverberg berättade i onsdags, en dag som Ottawa fick träningsledigt:

– Han tränade med Spezza och Michalek både söndag, måndag och tisdag. Både i fem mot fem och i den första powerplayuppställningen.

Förra säsongens store Brynässpelare fortsatte i samma träningskedja även under torsdagen.

Silfverberg den äldre, som sett alla sonens AHL-matcher i Binghamton och de tv-sända träningarna med NHL-laget (till veckan åker han över och ser matcher med egna ögon), konstaterar att alla spelarna i Ottawas förstakedja har en fördel gentemot de andra.

– Ja, precis som Jakob har både Michalek och Spezza spelat hockey under lockouten, och det märks. Det är väl kanske 200 av NHL-spelarna som har hållit igång medan resterande 700 har lallat.

Så förutom en ganska kraftig förkylning som nu ska vara ur kroppen har Jakob Silfverberg haft en bra uppladdning. Och stjärnan Spezza ser fram emot att spela med Brynäs guldhjälte.

– Man kan se att han har ett fint handledsskott, han får iväg det rätt snabbt, och han ser ut att kunna åka skridsko rätt fort, säger Spezza till Ottawa Sun.

– Om han är min kedjekamrat hela säsongen betyder det att saker och ting fungerar och att han spelar bra. Jag hoppas att han är vår högerforward hela säsongen.

Mer läsning

Annons