Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prolympia siktar på ännu ett guld

Prolympia i Gävle har landets bästa högstadieelever – i alla fall om ämnet är ishockey...
Tre raka skol SM-guld kan på i morgon bli ett fjärde när killarna är i en ny final.
– Det är i alla fall det vi siktar på, säger lagkaptenen Linus Ölund inför matchen mot Prolympia Jönköping.

Annons

Svenska hockeyförbundet har dessutom gjort inramningen kring arrangemanget extra festligt den här gången. Finalen spelas i Malmö Arena – samma plats där Oddset Games inleds senare på kvällen.

– Det ska bli grymt att få spela där och sedan titta på Tre Kronor mot Tjeckien. Det blir ett äventyr, säger Linus.

Det var ett laddat gäng som sporten träffade i Läkerol Arena under ett av de sista träningspassen inför avresan med buss mot Skåne i dag. Skollaget är nästa snarlikt med Brynäs U16 eller det TV-puckgäng från Gästrikland som tog silver i höstas.

– Vi har väl 15 av 22 killar från Brynäs U16 som går på skolan men även några från GGIK och Hille finns med, berättare tränaren Anders Lindberg som varit med under resan sedan 2007.

Då vann Prolympia guldet för första gången med en viss Calle Järnkrok i laget tillsammans med de framgångsrika -91:orna.

– Tråkigt att Calle inte kunde vara med i Tre Kronor i den här turneringen. Det hade förstås varit häftigt att se honom med vetskap om att han spelade motsvarande final med oss för sex år sedan, säger Lindberg.

Nu har hans lag drabbats av ett par tunga avbräck när tvillingarna Simon och Felix Sandström tillsammans med backklippan Lukas Carlsson är upptagna av spel i det yngsta juniorlandslaget.

– Vi har ändå ett bra lag som kan ta hem det här. Visst blir det tufft mot Jönköping som har många spelare från HV 71 i sitt lag, men vi vann mot dom i förra finalen och kan göra det igen, säger Linus som alltså redan har ett guld från ifjol.

Två kvalomgångar har Gävleskolan passerat på ett imponerande sätt för att ta sig fram till den här finalen. Och med det vinnarmentalitet som Prolympia i Gävle har så kan gulden från 2010, -11 och -12 mycket väl få sällskap av den fjärde raka titeln.

Mer läsning

Annons