Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordår för Brynäs – 14 miljoner i vinst

Brynäs IF inte bara fyller 100 år och vann SM-guld – klubben gör också en rekordvinst.

14 miljoner kronor.

– Fantastiskt bra. Jag kan inte tänka mig att klubben gjort något liknande resultat tidigare, säger klubbdirektören Hans-Göran Karlsson.

Annons

Förklaringen till det även ekonomiskt framgångsrika verksamhetsåret är, enligt Hans-Göran Karlsson, de sportsliga framgångarna.

– Vi gör alltid så att vi budgeterar för ett år utan slutspel. Sedan ska slutspelet ge lyftet, om det kommer. Och det gjorde det i år.

– Dessutom så ökade vi även under grundserien publiksifforna med runt 600 personer. Det, tillsammans med fullt med folk på slutspelsmatcherna och att vi gick ända fram skapar det här fina resultatet.

En extraintäkt gör dock att siffran sticker iväg extra mycket. Det är pengar för spelarförsäljningar till NHL.

– Ovanligt många spelare, ovanligt mycket pengar. Det ger nästan fem miljoner kronor. Det kan vi aldrig räkna med igen, säger Hans-Göran Karlsson.

Med den här vinsten har Brynäs plötsligt ett eget kapital på 25,2 miljoner kronor.

– Det har varit en fantastisk utveckling. För fyra år sedan gick vi nio miljoner back. Men hårt, kostnadspressande arbete i organisationen och en spännande satsning med egen talangutveckling har gett resultat, säger Karlsson.

• Vad ska pengarna användas till?

– Att säkerställa vår målsättning att över tid vara topp-4 i Sverige. Det här ger oss muskler att klara motgångar på det sportsliga planet. Man ska ha klart för sig att vi jobbar på en svajig marknad. Titta på Djurgården som åkte ur elitserien.

– Men nu har vi resurser att hålla oss kvar i toppen. Vi kommer att lägga lite mer pengar på spelarbudgeten, och framför allt har vi en trygghet att klara skador om såna inträffar. Det händer ju dessutom saker hela tiden, som nu med Niclas Anderséns KHL-kontrakt.

• Ni ska i augusti och under hösten spela i European Trophy. Är det även en ekonomisk satsning.

– Nej, där räknar vi med ett nollsummespel.

Brynäs har under året också jobbat med sitt 100-årsjubileum.

– Det har vi gjort med befintlig personal, och inom budgeten. Det har självklart slitit hårt på folk, men det här resultatet är ju ett kvitto på vilket arbete som gjorts.

100-årsjubileumet är heller inte slut än.

– Nej, vi ska ju ha en tillställning till i höst. Samt den här utomhusmatchen i december. Men vi räknar i den kommande budgeten att det ska ge ett visst överskott.

– Sedan får vi inte ta något för självklart. Att vi lockat publik under säsongen har med insatserna på isen att göra, men också en rad aktiviteter som gjorts för att höja intresset i Läkerol Arena. Det måste vi jobba vidare med.

Brynäs håller sitt årsmöte måndag 18 juni, och släpper den fullständiga redovisningen på sin hemsida på måndag.

Mer läsning

Annons