Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revanschen som ”Bäckis” väntat på

Äntligen. Nu ska Nicklas Bäckström och hans Washington Capitals ta revansch för Stanley Cup-fiaskot förra året, då det blev tvärstopp direkt mot Montreal. Åttondelsfinalen mot New York Rangers startar natten till torsdag svensk tid. För Sporten berättar ”Bäckis” bland annat om tumskadan som var värre än vad som framkommit men som nu läkt – och om varför Capitals ska gå längre än i fjol.

Annons

1) Hur är formen inför slutspelet?

– Bra, hoppas jag i alla fall. Det har känts lite bättre mot slutet så det börjar komma igång lite. Det ska bli roligt det här, som hockeyspelare är det ju att spela slutspel som man längtar efter. Särskilt efter det som hände i åttondelen förra året. Vi har väntat på det här.

2) Hur är det med din tumme?

– Den känns bra nu och är helt läkt. Förutom att det var en spricka i den så var faktiskt ledbandet helt av. Tummen satt liksom löst. Jag visste om det här, men försökte ändå spela med specialskydd. Men så fick jag en smäll till och...ja, ja, det är som det är med det. Jag vilade några matcher och det var vad som behövdes.

– När ett ledband i fingret går av finns det inget att göra, det läker ihop av sig självt. Huvudsaken är att den hunnit bli helt okej nu, det var det som vi ville uppnå när jag vilade från de där matcherna. Och nu både känns den och ser ut som vanligt, hehe. Den är 100 procent.

3) Hur är lagets form då?

– Jag tror den är rätt bra faktiskt. Vi har spelat mer som ett lag mot slutet, och det känns som om vi kommit ihop oss bättre nu än i fjol.

4) Varför är dagens Capitals bättre än fjolårets? Vad är det som gör att ni går längre än ni gjorde då?

– Vi har förbättrat defensiven, det är inte lika öppet bakåt längre. I och för sig har vi inte gjort lika många mål framåt, men det är ju en direkt följd av att vi är tätare. Och vi har fortfarande kraften att göra mål. Och det kommer vi att göra nu.

– Sen har vi fått in en sån som Jason Arnott, som vunnit Stanley Cup tidigare med New Jersey och är en ledartyp både på och utanför isen. Han vet hur det är att vinna det här och har den mentaliteten med sig och det tror jag är riktigt nyttigt för oss. Han och Mike Knuble, som också vunnit, kan betyda mycket i ett slutspel.

5) Ni möter New York Rangers igen i åttondelsfinal, precis som 2008/09. Vad säger du om det?

– Tror inte det har nån betydelse alls. Det är ettan mot åttan, och det spelar ingen roll vem man möter.

– Rangers är tuffa, men följer vi vår game plan som vi har så ska vi kunna slå dem. Alltid roligt att spela i New York också. Det har väl gått bra för mig där ibland, jag vet inte...jag hoppas det ska gå bra den här gången i alla fall.

6) Har du nån uppfattning om de övriga åttondelsfinalerna?

– Nä, jag vet inte alls, det kommer att bli tufft framöver vad som än händer. Det har ju varit rekordtätt kring slutspelsstrecken i år, särskilt i Western conference. Det är svårare än nånsin att tro något.

7) NHL presenterade i måndags NHL-klubbarna som ska spela premiär i Sverige i oktober, Det blev New York Rangers, Los Angeles och Anaheim – och Washington Capitals får stanna hemma. Hade du velat komma till Europa och spela?

– Det hade varit väldigt roligt. Jag vet att det var på gång men sedan hände nåt. Att spela en träningsmatch mot Brynäs skulle vara fantastiskt. Men det kanske kan bli av senare. Det vore grymt kul.

8) Du har bra stöd på läktaren inför slutspelet förresten, eller hur?

– Ja, det har jag verkligen. Hela familjen är här – pappa, mamma och brorsan. Sen kommer snart Nicklas Danielsson över också. Jag tror han stannar i två veckor.

9) Och om det, trots stödet, skulle gå snett – har Pär Mårts fortsatt hålla kontakten med dig så bra som tidigare?

– Ja, det måste jag verkligen säga att han gjort. Vi har träffats två gånger. Han är klok och för ett bra resonemang med oss spelare här. VM är ju inget man tänker på i det här läget – men om man åker ur och är skadefri så är ju chanserna stora att man tackar ja.

10) Till sist, det här med att ditt bolag ska köpa in sig i Engeltofta, vill du säga något om det?

– Jag får säga pass på den frågan, det är bäst så. Jag låter pappa sköta det där och koncentrerar mig på slutspelet.

Mer läsning

Annons