Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryan drar på sig tröjan – och Sundlöv myser

Han är power play-specialist och var poängbäst bland alla backar i allsvenskan.

Nu får Ryan Gunderson, 25, visa vad han kan i elitserien – i går skrev han på ett ettårskontrakt med Brynäs.

– Det är en njutning att se honom spela hockey, myser sportchefen Micke Sundlöv.

Annons

Victor Bartley i Rögle var huvudspåret, men när Djurgården snodde honom i sista stund sneglade Sundlöv på Ryan Gunderson i Örebro i stället.

I går blev den 25-årige amerikanen helt klar för Brynäs – och Sundlöv har ingen anledning att gräma sig.

Gunderson gjorde precis som Bartley elva mål i allsvenskan den gångna säsongen, men gjorde dessutom 28 assist mot Bartleys 23.

– Det är ruskigt jämnt mellan de två, men offensivt sett har nog Ryan till och med lite mer än vad Bartley har, säger en nöjd Sundlöv.

– Vi har sett honom mycket under säsongen och det är en kille som står för mycket bra skridskoåkning, mycket bra puckbehandling och mycket bra offensivt spel, fortsätter han.

Ryan Gunderson är också nöjd och säger att det känns ”riktigt spännande”. Han har precis avslutat en kvalserie som slutade med besvikelse för Örebro, men som ändå gav en hel del nyttig erfarenhet.

– För mig var det väldigt bra att få spela mot två elitserielag, nu har jag fått smaka på det lite, säger han.

Året i Örebro var annars hans första i Sverige. Dessförinnan spelade han i AHL-laget Houston Aeros, Minnesota Wilds farmarklubb som även Johan ”Honken” Holmqvist spelat för (2002–2004).

• Känner du till honom?

– Nej, jag har hört namnet, men det far omkring så många namn i huvudet just nu. Jag var bara där ett år dessutom, säger Gunderson.

Att det blev Sverige från början var ett medvetet val. Ryan Gunderson är inte direkt någon bjässe och uppskattar att allt inte handlar bara om fysik och om att dumpa pucken i närmaste kortsarg.

– Det handlar mer om skicklighet och puckbehandling här, precis som jag vill ha det, säger Gunderson.

• Har du alltid gjort många mål?

– Nej, jag har väl alltid gjort många poäng, men när det gäller mål har jag legat runt fem, sex stycken per säsong. Fast de senaste åren har jag börjat skjuta mer och det har verkligen hjälpt mitt spel.

Senast Brynäs värvade en amerikansk back från allsvenskan var när Nick Angell kom från Bofors inför säsongen 2006/2007. Den gången slutade det med succé – och sportchef Sundlöv ser likheterna mellan de båda.

– Ja, i det offensiva spelet. Nick var ju också bra i power play, men han var lite större och tyngre, säger Sundlöv.

– Fast även om Ryan inte är så stor klarar han sig riktigt bra i det fysiska spelet också.

Mer läsning

Annons