Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbetet som gynnar både Valbo och Brynäs

Valbo uppskattar det allt mer fungerande samarbetet med Brynäs.

Säsongens mest intressanta nyförvärv kommer också därifrån – på sätt och vis.

– Vi hittade honom genom Micke Sundlöv, säger tränaren Tommy Sjödin om kanadensaren Mitch Moffatt.

Annons

Foto: Håkan Selén

Utbytet mellan Valbo och Brynäs J20-lag fortsätter inför säsongen i ettan, där Valbo är nykomling och drar igång med att möta en av seriefavoriterna Hudiksvall i dag.

Visserligen har tre talanger försvunnit till Brynäs – Joakim Axman, Victor Lindman och Marcus Törnström – men här är det ge och ta som gäller. För istället har Valbo fått Oliver Lindholm och Felix Eriksson, som gått motsatt väg.

– Det är jäkligt kul för grabbarna att vi börjar få till det här samarbetet så bra. Dels ser våra killar att möjligheten finns att ta sig in i Brynäs den här vägen, dels får vi nytta av duktiga spelare som inte riktigt kunnat ta sig in i Brynäs A-lag. Alla vinner på det, säger Tommy Sjödin.

Och den nära kontakten mellan klubbarna har nu gett Valbo transatlantisk touch inför steget upp i division 1. För några veckor sedan dök 23-årige forwarden Mitch Moffatt från Tononto-trakten upp.

Kontaktförmedlare: Brynäs sportchef Michael Sundlöv.

– En av mina ”plastdöttrar” är ihop med en kanadensisk kille, och Mitch är hans kusin. Han har spelat collegehockey och var sugen på att spela i Sverige och jag ringde ”Sjödda”, förklarar Sundlöv.

– Efter att ha kollat upp hans siffror lite kände jag att han absolut skulle kunna göra bra ifrån sig i svensk division 1-hockey.

Efter några träningsmatcher och träningar håller Sjödin med.

– Han är helt klart intressant, ingen typisk kanadensare utan teknisk och spelskicklig. Men dessutom fysisk och kan dela ut en tackling, säger Sjödin.

Det syntes om inte annat i första träningsmatchen då Moffatt fick matchstraff efter bara fem minuter efter en open ice-tackling...

Kanadensaren har spelat på dispens med ett tillfälligt arbetstillstånd på 15 dagar – nu arbetar Valbo för att få ett permanent tillstånd klart till söndagens premiär, det var på fredagen fortfarande oklart hur det blir med den saken.

– Det ska bli spännande att se vad både han och Valbo kan göra i ettan, säger Micke Sundlöv, som liksom Tommy Sjödin hyllar samarbetet mellan klubbarna.

– Drömmen är ju att spelare som fostrats i distriktet kan stanna i distriktet även om de inte tar en plats i Brynäs A-lag. Det finns bara positiva saker med att Valbo blir bättre och bättre, säger Sundlöv, som även ligger lite bakom Valbos värvning av gamle Brynäsmålvakten Alexander Sahlin från Leksands J20-lag.

– Han är ihop med min andra ”plastdotter”...

Än så länge ser kanske spelare som Oliver Lindholm Valbo mest som en bra plattform för att sedan ta sig vidare uppåt på nytt – via en starkare division 1-serie söderut eller allsvenskan. Men fortsätter Valbo sin utveckling vet man aldrig var det slutar.

– Fortsätter vi vara lika seriösa blir Valbo ett allt attraktivare alternativ. Det är vår målsättning, säger Tommy Sjödin.

Mer läsning

Annons