Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp, ”Honken” visar slutspelsform

Efter två Brynäspoäng mot Modo spelar laget nu för andraplatsen i tabellen.

Och målvakten Johan Holmqvist känner sig redo.

– Nu börjar det snart, det känns skönt, sa Brynäs matchvinnare.

För så var det. Johan ”Honken” Holmqvist hade stor del i att Brynäs tog poäng i Örnsköldsvik.

Annons

Till slut såg det ganska stabilt ut, och ingen kan säga något om att det var just Brynäs som spelade hem extrapoängen. Men matchen hade aldrig nått förlängning om det inte varit för Honkens storspel.

– När hela laget spelar så här uppoffrande så är det inte så svårt att stå där bak, sa han själv. Vi började absolut inte bra, men vi tog oss ju längre matchen gick.

Den första perioden är egentligen bara att glömma. Det var två mycket försiktiga lag som kände på varandra. Enda målchansen att rapportera om var när Modos Per-Åge Skröder fick ett bra läge. Norrmannen kom dock för nära Honken för att ha en rimlig chans att göra något vettigt av avslutningen.

Andra perioden var bara fem minuter gammal när Brynäsbacken Niclas Andersén stod i egen målgård och greppade pucken. Andersén agerade instinktivt för att hjälpa Honken, men det blir straff om man lirar handboll i de krokarna på isen.

Som tur var för Brynäs hade Honken bestämt sig för att ha tålamod. Så det spelade ingen roll att Modos straffskytt Rob Schremp väntade och väntade; Honken hade ingen brådska att dra först.

– Schremp är skicklig, men den här gången hade jag marginalerna på min sida, sa Brynäsmålvakten.

När Modo tog ledningen efter 8.17 i andra perioden var Honken inte med på noterna. Det var Björn Svensson som kom på högerkanten, tappade pucken, som gick till Mattias Riitola som fick sista ordet den gången.

– Det är inte mycket att säga om det målet. Vi orkade inte stå emot, fortsatte Honken. Men efter det ryckte vi upp oss.

Ja, och det tog inte mer än två minuter innan Ryan Gunderson hade stänkt in 1-1 i numerärt överläge, som Brynäs behärskar. Särskilt mot Modo denna säsong, har det visat sig.

I tredje perioden, och i femminutersförlängningen var Brynäs det bättre laget. Mycket tack vare att Tommy Jonsson hade fler pigga spelare att tillgå, och kanske för att Brynäs numera inte behöver spela lika ängsligt som Modo, som ju jagar en plats i slutspelet.

Straffläggningen blev en uppvisning av Brynäs.

Först kom Jakob Silfverberg farandes och dammade in pucken bakom Mikael Tellqvist, och när Modos Per-Åge Skröder och Mattias Riitola sedan missade var det Johan Larsson fick avgöra med sitt säkra avslut bakom Tellqvist.

– Viktigt för oss att ha bra straffskyttar, sa Honken. Jag tycker det var en målvaktsmatch, Tellqvist spelade stabilt hela matchen.

Brynästränaren Tommy Jonsson är förstås nöjd över att ha ett stabilt målvaktspar i Honken och Niklas Svedberg inför slutspelet som bara är några dagar bort.

– Hur vi resonerar nu? Vi har en hemma- och en bortamatch kvar. Vi ska gå för att ha en så bra slutplacering som möjligt efter 55 omgångar.

– I målvaktsfrågan får jag se hur det blir. Jag vet sedan länge att vi har två kvalificerade killar där bak.

Mer läsning

Annons