Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sedinarna missade Stanley cup-titeln

Det kunde ha blivit den bästa dagen i hockeykarriären.
Det blev den värsta.
– Att ta det här till en sjunde match och förlora – det går inte att beskriva, sade Daniel Sedin efter 0–4 mot Boston i finalavgörandet.

Annons

Den hockeytokiga kanadensiska staden hade laddat för fest.

Efter att ha missat chansen i förra matchen var det nu den skulle komma – Vancouvers första Stanley cup-seger i klubbens 40-åriga historia.

Men det blev platt fall mot Boston i den sjunde och avgörande Stanley cup-finalen i NHL-ishockeyn.

Efter sex raka hemmasegrar i finalserien kom Boston till Vancouver och snodde hem bucklan.

– Det enda jag kan jämföra med är att förlora SM-finalen 1999, men det är inte nära. Det här är en fajt i tio månader för att komma hit till en sjunde match och förlora, suckade lagkaptenen Henrik Sedin.

Tvillingarna har dominerat poängligan i NHL två år i rad. I fjol vann Henrik titeln och i år var det Daniel som gjorde succé.

I finalserien gick de poänglösa från fem av sju matcher. Daniel svarade för sammanlagt ett mål och tre assist och Henrik för ett mål.

– Det är vårt jobb att göra mål, att kliva fram. Det är en besvikelse. Vi får ta på oss en stor del av skulden, sade Daniel Sedin.

I den sjunde finalmatchen började tvillingarna piggt tillsammans med kedjekamraten Alexandre Burrows.

Men som så ofta tidigare i finalserien kunde de inte överlista Tim Thomas. Bostonmålvakten tog samtliga 37 skott i den avgörande matchen och belönades, förutom med Stanley cup-titeln, också med Conn Smythe trophy som slutspelets mest värdefulle spelare.

– Thomas var enormt bra, men det är fortfarande vår kedjas jobb att göra mål. Annars blir det tufft för oss att vinna, sade Daniel Sedin.

Sedinarna var inne på isen vid samtliga fyra Bostonmål. Patrice Bergeron och Brad Marchand gjorde två mål var och när Bergeron liggande gled in i mål med 3–0-pucken bakom en passiv Roberto Luongo i numerärt underläge i slutet av andra perioden kunde Vancouversvenskarna glömma det där med fest.

Backen Alexander Edler spelade med två brutna fingrar och såg ut att lida. Mikael Samuelsson satt vid sidan av med en trasig ljumske.

Klassiska Boston Bruins tog sin sjätte Stanley cup-seger i historien och den första på 39 år.

Mer läsning

Annons