Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Segerreceptet ska göra Brynäs till vinnare

Brynäs nya vapen i jakten på SM-guld:
Laget har skaffat en mental coach – och gör sin troligen största satsning någonsin inom området.
– Syftet är att öka förutsättningarna både för laget och individen att prestera bättre, säger Mattias Seger, som redan satt igång sitt arbete.

Annons

Brynäs har saknat en mental rådgivare de senaste säsongerna, även om man med jämna mellanrum hämtat in diverse föreläsare i inspirationssyfte – exempelvis rallystjärnan Tina Thörner som var på besök förrförra säsongen.

Säsongen 2002/2003 ryckte tre personer knutna till Flygvapnets pilotutbildning i Ängelholm in i samband med en lång förlustsvit. Men det var mer en form av krisbearbetning och pågick bara i några dagar. Efter det har även beteendevetaren Ola Berggren varit knuten till föreningen vid enstaka tillfällen.

Nu handlar det om en långsiktig satsning. Hela säsongen ut, och efter gängse utvärdering möjligen ännu längre än så.

– Jag har varit i föreningen sedan 1987, och mig veterligen har vi aldrig tidigare gjort det i den här omfattningen, säger sportchef Micke Sundlöv om lagets nya satsning.

Det var Mattias Seger själv som tog kontakt med Sundlöv för omkring ett år sedan.

– Det är roligt att jobba med duktiga människor i en professionell verksamhet. Och så är det kul att jag får hjälpa ett lag i min hemstad.

Mattias Seger är inflyttad Gävlebo men jobbar för Stockholmsföretaget Gaia Leadership där han främst håller på med ledarutveckling.

Han har varit spelare och tränare i innebandy och detsamma i amerikansk fotboll, där han var aktiv i landets högsta serie.

Han är inte psykolog, däremot idrottspsykologisk rådgivare. Ackrediterad av Riksidrottsförbundet dessutom.

I Brynäs ska han dels jobba individuellt med spelare och ledare, dels jobba med hela gruppen för att få den att samverka på bästa sätt.

– Om man ska sammanfatta det är syftet att öka förutsättningarna både för laget och individerna att prestera bättre. Jag anser att det här är en viktig del inom idrotten. Allt börjar med huvudet och tankens kraft, säger Mattias Seger.

Redan nu har han gjort en förstudie som ska ligga till grund för vinterns fortsatta arbete. Spelarna har fått svara på en enkät med inriktning på vad varje person anser sig behöva utveckla och vilken roll de tycker att de har i gruppen.

– Alla 25 spelare är väldigt på och positiva, några har redan fått övningar, berättar Seger.

Tränaren Tommy Jonsson tycker att det är rätt av Brynäs att ta hjälp av en mental coach.

– För mig är det här jätteviktigt och inget konstigt att ha i ett team. Han kommer att finnas tillgänglig, sedan är det upp till var och en om de vill ha ett kontinuerligt samarbete, säger Jonsson.

Mattias Seger kommer inte att vara med i samband med matcher men beräknar att arbeta ungefär en dag i veckan med Brynäs.

Mer läsning

Annons