Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silfverbergs sista skrik i Gävle

Gävles älskling nummer 1, Jakob Silfverberg försökte dra ut på guldfirandet så länge som möjligt.

Men i dag börjar nästa resa när planet, med destination Ottawa, lyfter klockan 09.00.

– Han har fått ta det lite lugnt med festandet, säger pappa Jan-Erik Silfverberg.

Annons

Precis som Sporten kunde berätta på nätet i går fick Jakob Silfverberg igenom sitt önskemål till Ottawa Senators. Han fick stanna kvar och uppleva det enorma guldfirandet på torget inför 15 000 jublande Brynäsfans och Gävlebor.

– Det är helt fantastiskt. Det är nära till tårarna men jag tror att jag tömde ut allt i torsdags efter matchen, jublade Jakob.

När de andra spelarna i Brynäs guldlag vaknade till på lördagsmorgonen efter två dagars hårt festande åkte Jakob Silfverberg upp till Läkerol Arena för att träna. Men någon is fanns inte kvar, så det fick bli ett pass i gymmet i stället.

– Isen har plockats bort eftersom man ska lägga ny reklam till landskampen i maj, förklarade Jakobs pappa Jan-Erik som kommer att följa sin son till Arlanda i dag, där flyget till Ottawa går via Frankfurt.

– Vi åker vid sex-tiden, så han har fått ta det lite lugnare med festandet än de andra. Ska man in och spela Stanley cup gäller det att vara fräsch.

Och ska vi tolka rapporterna från Kanada rätt så kommer Jakob Silfverberg att få en nyckelroll direkt och gå rakt in i första eller andrakedjan.

– Men jag vet inte. Han får väl se hur det blir när han kommer över, men han hinner träna ett pass på is i alla fall innan första matchen, säger Jan-Erik Silfverberg.

Och Jakob som hyllades på torget med sin speciella ramsa ”Oh ah Silfverberg, säg oh ah Silfverberg”, som för övrigt kedjekompisen Calle Järnkrok drog igång, är förstås redan uppmärksammad borta i Kanada.

I tidningen Ottawa Sun skriver man att Jakob Silfverberg, som i slutspelet slog Daniel Alfredssons målrekord med 13 fullträffar, nu är välkommen att bli en injektion i Senators.

– Just nu vill vi att han ska komma över och bli ännu en ung spelare att utvecklas, säger Ottawa Senators general manager Bryan Murray till Ottawa Sun och tänker förstås på den svenske succébacken Erik Karlsson.

När det gäller Daniel Alfredsson så är det osäkert om han kunde spela nattens match efter sin hjärnskakning. Jakob Silfverberg landar alltså vid lunchtid i dag, kanadensisk tid, och spelar sin första match, som är nummer sex i åttondelsfinalen, natten mot tisdag svensk tid.

En som redan varit över i NHL den här säsongen är Mattias Ekholm, i Nashville, och han ger några tips till sin guldkompis.

– Han ska tänka sig för hur man beter sig. Väldigt mycket handlar om att visa respekt för sina äldre lagkamrater. Jag själv blev till exempel utskälld av en riktig hårdning där som heter Ryan Suter.

Vad handlade det om?

– Jag bad en av materialarna att ge mig en sax. Då spände Suter ögonen i mig och frågade om jag var så lat att jag inte kunde hämta den själv. Det är mycket sånt där, men jag har pratat lite med Jakob om det där.

Hur tror du det går för honom?

– På isen kommer det inte vara några problem, så bra är han. Och han är så ödmjuk utanför isen också att det kommer gå bra. Men det är annorlunda mot här hemma och det måste han vara beredd på.

Mer läsning

Annons