Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silfverbergs sköna show i Scandinavium

Brynäs tog sin största slutspelsseger på bortaplan någonsin.

Och Jakob Silfverberg bjöd på en insats som bar ”Foppa”-stämpel.

– Andra perioden var fenomenal, säger Silfverberg efter 5–0-segern mot Frölunda.

Annons

Brynäs har tagit ledningen i samtliga kvartsfinalmöten med Frölunda – men det sätt som Gävlelaget startade på i går... ja, det var något helt nytt. Ett skärrat hemmalag kunde notera både ett stolpskott från Mattias Ekholm och ett friläge från Lasse Jonsson alldeles i inledningen. Och då hade ändå inte Jakob Silfverberg och hans kedja varvat upp.

Men det skulle komma, precis som det gjort så många gånger tidigare den här säsongen. Faktum är att firma Silfverberg/Järnkrok varit inne på nästan samtliga Brynäsmål mot Frölunda den här säsongen. 17 av 21 möjliga för Järnkrok och 14 av 17 för Silfverberg, som missat en av matcherna.

Först ut i går var dock Jesper Ollas, som utnyttjade Frederik Andersens bjudning på rätt sätt med en backhand i krysset.

– Riktigt bra jobb av honom, berömmer Silfverberg, som därefter tog över showen.

0–2 i andra perioden föregicks återigen av en bjudning – Frölundabacken Christoffer Persson strulade vid offensiv blå – men Silfverberg gjorde resten på egen hand.

– Vi hade haft ett långt byte, så jag hade trötta ben. Skönt att det gick vägen. Målvakten kom ut så jag ville få ett snabbt avslut, berättar Silfverberg.

Som vanligt satt skottet högt, i närheten av krysset.

– Om jag siktade där? Nej, det vet jag inte. Jag går mycket på instinkten, det brukar bli bäst då.

21-åringen fyllde på med två snygga assist och ligger nu i topp i slutspelets poängliga. Vid 0–3 slog han ett drömpass till Mads Hansen i powerplay och innan andra perioden var över hade han även svarat för ett solonummer som slutade med att Simon Löf kunde stöta in en retur till 0–4, dennes första slutspelsmål i karriären.

– Det är inte likt mig, jag vet inte vad som hände där egentligen. Jag försökte mest skydda pucken och gå på snabbt avslut, säger Silfverberg om dribblingsnummret.

• Din andra period – har du spelat bättre någon gång i karriären?

– Nja, jag vet inte. Men vi hjälpte varandra bra i hela femman, vi hade bra energi och då blir det bra snurr i anfallszonen.

• Bland andra Arto Blomsten i Canal Plus jämförde din insats med Peter Forsberg 1994...

– Oj, jäklar! Ja, om det vore så väl... Nä, jag får väl tacka och bocka, det är jättekul att höra det.

Calle Järnkrok, som förstås var riktigt bra även han i går, öser beröm över sin kedjekamrat.

– Han var skaplig, va? Nä, han har varit överlägsen hela säsongen och bara fortsätter att trumma på.

Redan tidigt i tredje perioden – efter att kedjans tredje part Sebastian Wännström satt 0–5 – troppade stora delar av hemmapubliken av. Sportens utsände noterade hur en uppgiven Frölundasupporter gratulerade en Brynäs-dito till semifinalplatsen.

Men Järnkrok tar inte ut något i förskott.

– Det kommer att bli krig nästa match också. Men vi ska göra allt för att ta hem det redan då.

Mer läsning

Annons