Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukdom tvingar Johanna att sluta

I april spelade Brynäsbacken Johanna Malmström VM. Nu spelar hon inte alls. Komplikationer efter en körtelfeber gör att hon tvingas avstå hockeyn.

– Just nu ligger skridskorna på hyllan, säger hon.

Annons

25-åriga Johanna Malmström kom tillbaka till svensk hockey efter fyra års spel i USA, där hon samtidigt studerade. Hon tog plats som defensiv back i det svenska VM-lag som blev femma i Schweiz i våras och spelade dessförinnan SM-final med Brynäs.

Efter en tids vila efter VM-turneringen, som slutade den 25:e april, började hon försäsongsträna med sikte på kommande säsong.

– Men jag hann bara köra ett par veckor innan jag blev sjuk, förklarar Johanna.

Malmström fick körtelfeber och var riktigt dålig i en månad.

– Det var värst just efter midsommar. Jag fick först ont i ryggen och nacken, sedan kom febern och ont i halsen. Jag hade stora problem med öronen också. Man undrade ju vad det var, säger hon.

Sjukdomen gjorde att hon tappade all ork och kraft, kände sig trött och seg – och när blodproverna sedan visade nedsatt funktion i lever och njurar tog hon beslutet.

– Jag har helt enkelt inte motivationen som krävs att träna ikapp, så jag tar ett brejk från hockeyn den här säsongen. Läkarna har också sagt att när värdena är så dåliga kan det finnas risk med att spela, får man en smäll kan det orsaka inre blödningar.

Nu har hon hämtat sig så pass att hon börjat träna lite på egen hand för att hålla igång, och i dagarna har hon lämnat nya blodprover.

– Jag väntar på svar och hoppas att värdena ska vara bättre, säger Johanna.

Hennes gamla lagkamrater i Brynäs förbereder sig samtidigt för seriepremiär i helgen, mot Munksund/Skuthamn och Modo på hemmais lördag och söndag.

– Jag saknar omklädningsrummet och allt runtomkring, det där sociala, säger Johanna.

• Brynäs är favorit till SM-titeln den här säsongen. Kommer det att kännas jobbigt att inte vara med om det blir guld?

– Nja, det är ju som det är, och jag hoppas verkligen tjejerna tar hem det den här gången. Det var ju så nära förra året.

För tillfället lägger Johanna all kraft på att bli riktigt frisk och på sitt civila arbete.

– Jag fick en fast anställning i april och det kräver ju lite mer än då man pluggade samtidigt som man spelade i USA. Då var allt liksom anpassat till hockeyn.

• Men du utesluter inte en comeback nån gång i framtiden?

– Nej, det gör jag inte. Jag har kontakt med Brynäs och med landslagsledningen också, och dom säger att det står en dörr öppen.

Mer läsning

Annons