Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska Svedberg också lämna Brynäs för NHL?

I fjol snodde NHL-klubbarna tre målvakter av Brynäs.

Nu riskerar man att hamna i samma situation – San José Sharks letar efter en ny, ung målvakt.

Den kan vara Niklas Svedberg.

– Smickrande, NHL har alltid varit drömmen, säger Brynäsmålvakten.

Annons

Jacob Markström ut, Eddie Läck likaså, Mattias Modig in – sedan ut.

Det fanns inga gränser för Brynäs målvaktscirkus inför den gångna säsongen när klubben tappade tre målvakter till NHL och tvingades i det närmaste att panikvärva ett nytt målvaktspar, Niklas Svedberg och Björn Bjurling.

Nu riskerar Brynäs att gå samma öde till mötes, om än inte i samma omfattning.

San José Sharks spelar just nu Stanley Cup-slutspel, leder med 3–1 i matcher mot Detroit i kvartsfinalen och är en av de absoluta guldkandidaterna. Nu vill NHL-klubben satsa vidare efter framgångarna – och ska förstärka klubbens målvaktssida till nästa säsong.

Därför har man skickat ut scouter som sonderar terrängen med huvudprioritet på unga målvakter – och har redan anmält sitt intresse för Niklas Svedberg

– De bedömer vilka som är aktuella och som sedan ska skolas in i laget. Det stämmer att de visat intresse för Niklas, bekräftar Lennart Högström, Svedbergs agent.

NHL-klubbarna har fram till den 15 juni rätt att värva spelare från elitserien. Svedberg har visserligen kontrakt med Brynäs men eftersom det finns ett avtal mellan Sverige och Nordamerika kan NHL även värva spelare som har kontrakt.

Som kompensation får de svenska klubbarna runt 1,4 miljoner kronor för varje spelare som lämnar.

– I och med de stora framgångarna de anonyma målvakterna har skördat den här säsongen, exempelvis Anders Lindbäck och Eddie Läck, är chansen större att NHL-klubbarna fortsätter i samma spår och värvar från elitserien, säger Högström.

– Nyligen värvades dessutom Mark Owuya och Niklas ligger på samma nivå som honom kvalitetsmässigt.

Brynäsmålvakten själv är medveten om intresset, men väljer att inte lägga fokus på NHL-ryktet.

– Det är smickrande. Min dröm och målsättning har alltid varit NHL, men jag får ta ställning till det om möjligheten dyker upp och om jag får något konkret framför mig. Jag är inställd på spel i Brynäs, säger Svedberg.

Mer läsning

Annons