Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skandalscener i Hoforscupen

Hoforscupen i helgen drabbades av en skandal. Mitt under en match valde Brunflos tränare Jens Östlund att plocka sina spelare av banan. Anledningen var att domaren delat ut ett för milt straff efter en huvudtackling.

– Jag ville inte riskera mina spelare, säger Östlund.

Annons

Ungdomsturneringen avgjordes fredag till söndag. Det var i en match mot hemmaföreningen Hofors HC som Brunflos U15-tränare Jens Östlund fattade det drastiska beslutet att avbryta spelet.

Han säger att det var två händelser med samma domare som spelade in. Den första inträffade i en tidigare match när en bentackling som ledde till en skadad Brunflospelare inte ledde till matchstraff.

– I den andra matchen fick en av mina spelare en armbågstackling mitt i ansiktet, och spelaren som gjorde det fick bara två minuters utvisning. Jag kallade domaren till mig och sa att det ska vara matchstraff när det sker mot huvudet, men han var tvärsäker på sin sak, säger Östlund.

Enligt honom medgav domaren att tacklingen skett mot huvudet, men stod fast vid åsikten att det räckte med en tvåminutare. Därför tog Brunflotränaren det drastiska beslutet att kalla sina spelare av banan. Han var helt enkelt orolig att något värre skulle kunna inträffa om spelarna märkte att de kunde göra i stort sett vad som helst utan att få matchstraff.

– Under alla mina år som tränare har jag aldrig förr beslutat att ta ett lag av banan, säger Östlund, som är kritisk främst mot arrangören som inte hade kvalificerade domare i cupen, och att det i Brunflos fall var två och inte tre domare i matcherna.

– Det kostar ändå 30 000–40 000 kronor att åka på en sån här cup. Ska man då göra det med livet som insats? frågar han sig.

Cupgenrealen Sven Stüffe medger att domarkvalitén var för låg och att beslutet att låta A-lagets spelare sköta dömandet kanske var felaktigt, eftersom de ofta lägger sig på en annan bedömningsnivå.

– Alla hade grundläggande domarutbildning, men i vissa fall var det ett tag sedan de gick kursen. Vi tar till oss av all kritik och får se över det här till nästa gång, säger Stüffe.

– Jag kan ha förståelse för att de gjorde som de gjorde. Brunflo hade små killar i laget och i de här åldrarna kan det skilja 40–50 kilo mellan de största och minsta spelarna. Han har rätt i sak, men samtidigt kan man inte plocka av ett lag varje gång man får ett domslut emot sig.

• Ni hade bara två domare i flera av matcherna. Varför?

– Ambitionen är att alltid ha tre domare från U13 och uppåt, men det här är vardagen vi lever i. Det är svårt med domartillsättningen överallt och inte något isolerat Hoforsproblem.

Brunflo spelade trots skandalen färdigt cupen som för deras del slutade med sex raka förluster.

Mer läsning

Annons