Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spel fem mot fem – en sak Brynäs måste förbättra

Brynäs powerplay firar stora triumfer.

Men det finns en sak laget vill förbättra – effektiviteten i spel fem mot fem.

– Om powerplay börjar gå dåligt kan det bli tufft, säger Jakob Silfverberg inför bortamötet med Färjestad.

Annons

Det är svårt att hitta saker att klaga på när det gäller Brynäs säsong hittills.

Laget ligger tvåa i elitserien, har seriens bästa powerplay, två jämna och stabila målvakter – och presterar bra både hemma och på bortaplan.

Bra ingredienser att ha i jakten på SM-guld. Men det finns förstås saker att förbättra även för ett topplag, och för Brynäs del handlar det om att hitta sätt att göra mål även när inte motståndarlagen har en eller två man på botbänken.

Av Brynäs 128 mål har bara 68 kommit i spel fem mot fem eller fyra mot fyra – sju lag har gjort fler, däribland särklassiga jumbon Timrå. Det betyder att 53 procent av Brynäs mål görs när lagen har lika många spelare på banan, vilket är den klart minsta andelen bland alla lag i elitserien.

Tränaren Tommy Jonsson säger dock att han inte är oroad av dessa siffror.

– Nej, inte just nu. Jag tycker ändå att vårt spel i fem mot fem är bra, för det är ändå där som vi får med oss utvisningar. För att vi är så pass intensiva. Och vi har ändå gjort flest mål av alla lag, totalt sett, säger Jonsson.

– Däremot tycker jag att vi är lite ineffektiva. Jag vill att vi ska bli mer effektiva i fem mot fem. För målchanser skapar vi.

• Kan du beskriva vad ni har för spelplan i fem mot fem?

– Nja, det är ganska komplext. Men det handlar väldigt mycket om kreativitet från spelarnas sida. Vi har våra ramar och inom de ramarna så får man ganska fria händer.

• Vill ni ha långa anfall eller gå snabbt på mål?

– Det beror på. Naturligtvis vill vi ha ett drag på mål och komma till snabba avslut. Sedan har vi idéer och strategier för hur vi ska göra när vi får långa anfall, hur vi ska ta oss in på mål – för det är ändå där man vill vara.

Jakob Silfverberg är, tillsammans med Växjöbacken Ilkka Heikkinen, den i elitserien som gjort flest powerplay-mål, nio stycken. Han har inget riktigt bra svar på varför effektiviteten är sämre i fem mot fem-spelet.

– Jag har också funderat på det. Vi skjuter ju mycket och jag tycker att vi har blivit bättre och bättre på att få in trafik framför mål. Och vi tränar mest på fem mot fem-spel, det är ganska sällan vi tränar powerplay, säger Silfverberg.

• Finns det något problem med att det är så här?

– Det tycker jag inte. Det skulle vara om powerplay börjar gå dåligt, då kan det bli tufft. Men som det är just nu är det inga problem alls. Och vi är väl det lag som har haft flest powerplay i elitserien också, vilket kommer av att vi är så bra i fem mot fem. Vi är jobbiga för motståndarna att spela emot vilket gör att de måste ta utvisningar.

• Är det inte risk att motståndarna bara pluggar ert powerplay inför slutspelet?

– Det tror jag de redan håller på med nu. Jag tycker att de försöker på alla möjliga vis, att stänga vinklar och allt sånt där. Men jag tycker att vi har löst det bra ändå.

Mer läsning

Annons