Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spela ute – "en häftig känsla"

Snöflingorna dalade ner lite så där lagom och inramningen till Brynäs första träning ute på Gävlebocken Arena fick en trolsk känsla.

En som sneglade upp mot himlen lite extra var Ryan Gunderson.

– Jag har aldrig spelat en utematch i hela mitt liv, sa USA-backen och skrattade generat.

Annons

Inte ens som liten knatte var det något annat än ishall som gällde i hemstaden Bensalem trots att klimatet i Pennsylvania tillåter spel utomhus.

– Men det finns inte en enda uterink där – faktum är att jag aldrig ens har sett någon. Jag har åkt skridskor på en sjöis en gång med några kompisar. Men det är det närmaste jag har kommit.

Så medan Harju, Nordquist, Järnkrok och allt vad dom heter fick lite nostalgivibbar från åren som pojklagsspelare var det en nollställd Gunderson som gled in på isen efter en promenad från det varma sköna omklädningsrummet i Läkerol Arena ett slagskott bort. En timme senare var han bara positivt inställd.

– Det var faktiskt en häftig känsla och jag kan knappt vänta tills hur det ska bli när matchen mot Timrå startar och det är 15 000 i publiken. Det kommer säkert att bli en magisk inramning.

Ett hundratal nyfika åskådare hade letat sig till arenan under träningen och fick en liten inblick i hur nära publiken kommer att komma i kväll när den fylls till bristningsgränsen.

– Det blir väldigt tätt och alla kommer att se riktigt bra. När matchen pågår är man säkert så inne i den men jag ska absolut njuta när vi kliver på isen.

Han intygar att alla i laget har snackat om den här jubileumsmatchen sedan det blev klart att den skulle spelas utomhus. Veckorna och har gått och nu är vi äntligen där vid lördagen den 8 december 2012.

– Brynäs fyller 100 år och vi får den här chansen att spela den här matchen tillsammans. Det kommer att bli riktigt stort.

Inte ens snö och kyla kan avskräcka amerikanen. Snön kan skottas bort och rapporterna tyder inte på någon väntad iskyla.

– Som det var nu kändes det perfekt. Ner till tio minusgrader är det inga problem. Det brukar vara kallt när vi tränar i B-hallen också. Dessutom är vi förberedda och det finns ett ansiktsskydd att ta på om det krävs.

Och hur det är att spela under ett lättare snöfall fick killarna också träna på i går. För precis när Brynäs enda uteträning – förutom matchvärmningen i dag – startade så kom flingorna från himlen.

– Pucken fastnade kanske lite grann men är det inte värre än så här kommer det inte heller att påverka särskilt mycket.

Det enda Gunderson innan träningen var lite fundersam på var isen. Men den funderingen försvann också snabbt.

– Den var mycket bättre än jag trodde. Hård och jäkligt skön att både åka och behandla pucken på.

Förutom ett varmare underställ och kanske lite mer kläder på kroppen blir det ingen skillnad i utrustningen.

Det blir samma klubbor, samma slipning på skridskorna och samma skydd.

– Vi ska ju också spela om tre väldigt viktiga poäng och det gäller att vara fokuserad på det också, avslutade Gunderson.

Mer läsning

Annons