Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelade slutspel – fick ingen lön

Flera Brynästalanger som ryckte in under SM-slutspelet fick ingen lön.

Nu får klubben kritik från spelarfacket.

– Någon sorts rimlig ersättning kan man tycka vore på sin plats, säger Hans Lodin, generalsekreterare i Sico.

Annons

Skadebekymmer inför kvartsfinalen mot Färjestad gjorde att Brynäs kallade in en hel drös spelare som saknar A-lagskontrakt.

Vissa bidrog en hel del, Ludvig Rensfeldt exempelvis spelade i alla fem matcher och nådde en istid på i genomsnitt drygt åtta minuter per match. Linus Fröberg var ombytt i tre matcher och fick totalt fem minuters speltid, medan Oscar Dansk och Martin Hellgren fick nöja sig med att sitta på bänken.

Hade nämnda kvartett tillhört Färjestad eller Djurgården skulle de per automatik ha fått lön för mödan – runt 1 000 kronor per match.

– Har man kommit så långt att man spelar i representationslaget och till och med spelar matcher i slutspelet, då ska man ha någon form av bonus. Sedan är det inte säkert att det ska vara pengar, men på något sätt ska man få en klapp på axeln, säger Håkan Loob, klubbdirektör i Färjestad.

I Brynäs kammar dock spelarna noll.

Ludvig Rensfeldt har inte ens haft något juniorkontrakt – i Brynäs kallat ”morgondagens brynäsare” – och har alltså jobbat gratis.

– Han har inte haft betalt, bekräftar sportchef Micke Sundlöv, men säger däremot att Rensfeldt fick ersättning i januari, trots att han då lånades ut till Bofors.

– Vi gav honom en summa pengar då, bland annat för att han skulle kunna ha hyrbil, säger Sundlöv.

Även i Brynäs kan juniorer få bonus om de tar klivet upp och gör ett visst antal matcher i A-laget, men det är i så fall något som regleras i det enskilda kontraktet. En generell policy, som i Färjestad och Djurgården, finns alltså inte.

Någon gemensam kvartsfinalbonus att dela på blir det inte heller, det slutade Brynäs med för att antal år sedan.

– Vi ser det som att juniorerna får chansen att spela till sig ett kontrakt med oss. Och man får inte glömma att vi erbjuder gratis utbildning till ett yrke där man kan tjäna jättemycket pengar så småningom, säger Sundlöv.

Hans Lodin, generalskreterare för spelarfacket Sico, berättar att det inte står något i kollektivavtalet om juniorspelares rätt till ersättning. Men tycker inte riktigt att Sundlövs argumentation håller.

– Man får inte utnyttja situationen in absurdum. Jag tror ju inte att någon ung spelare skulle tacka nej till att spela med A-laget, det är ju deras dröm, säger Lodin.

Det som bland annat regleras i kollektivavtalet är lägstalönen för spelare som är 20 år. Enligt Lodin förs det dock livliga diskussioner om hur man ska göra med de yngre kontraktslösa spelarna.

– Just nu är det upp till varje enskild klubb att avgöra hur de vill göra med sina ungdomar. Det enda som står i skrift är att klubbarna ska bekosta juniorernas utrustning när de kommer upp i A-laget. Men någon rimlig ersättning kan man tycka att de ska ha, om inte annat som en ren goodwill.

Joachim Rohdin, Victor Berglind och Sebastian Wännström spelade också i slutspelet men har haft kontrakt med Brynäs och därmed lön.

Mer läsning

Annons