Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starkt överläge bröt förlusttrenden

Brynäs satte stopp för förlusttrenden lagom till uppehållet.

Och återigen var det lagets framgångsrika power play som visade vägen.

– Jätteviktig seger, vi visar att vi är ett gäng vinnare igen, säger Sebastian Lauritzen efter 4–3 mot Frölunda.

Annons

Lauritzen såg inspirerad ut, nybliven landslagsman som han är, och medgav att han kände sig någon procent lättare än vanligt.

– Det är klart, man vill ju visa att man förtjänar uttagningen, säger han.

När elitserien nu tar ett uppehåll åker Lauritzen, Mattias Ekholm, Simon Bertilsson och Calle Järnkrok till Moskva för att spela Channel One Cup.

Men de ville inte lämna Sverige med fyra raka förluster bakom sig. Inför 8 079 personer, säsongens bästa publiksiffra, visade Brynäs återigen upp sitt vägvinnande spel i numerärt överläge. Två av fyra power play gav Brynäsmål, mot ett Frölunda som enligt statistiken är elitseriens bästa lag i numerärt underläge.

Och båda gångerna var det Sebastian Lauritzens direktskott som resulterade. Första gången, till 1–0, gick skottet rakt i mål. Vid andra tillfället höll sig Jonathan Granström framme på returen och gjorde det matchavgörande 4–2-målet.

– Jag har börjat skjuta mer på slutet och det har gett resultat, säger Lauritzen, som var skottvilligast i Brynäs tillsammans med Ryan Gunderson (sex skott vardera).

– I just power play är det viktigt att skjuta mycket direkt och jag har tränat jättemycket på det, man måste stå och nöta efter träningarna för att få in tajmingen.

Lägg därtill att Mads Hansen pricksköt sitt viktiga 3–2-mål bara sekunder efter det att Frölunda blivit fulltaligt.

Efter 31 omgångar ligger Bryöver 25 procents utdelning i spelet med en man mer på isen (25,40), och det är faktiskt bara tre lag som haft bättre siffror under en hel grundserie den senaste tioårsperioden; Färjestad (06/07), Linköping (09/10) och HV 71 (09/10).

– Det är väldigt bra så här långt in på säsongen. Men vi har många spelskickliga killar och vi är väl ganska bra på att skymma framför mål också, säger Jonathan Granström.

– ”Basse” (Lauritzen) och Calle (Järnkrok) betyder mycket som spelfördelare på var sin sida och Gunderson träffar ju nästan alltid mål när han kastar in puckarna från blålinjen. Det behöver inte vara så hårt alla gånger.

Mot slutet bars laget fram till en förlösande seger, och några timmar i serieledning.

– Det är en otroligt stor skillnad att spela när det är sånt här tryck. När publiken bjuder till på det här sättet ska det mycket till för att vi ska förlora, säger Sebastian Lauritzen.

Mer läsning

Annons