Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svedberg på väg västerut

Niklas Svedberg ser ut att vara förlorad för Brynäs.
Sportchefen Micke Sundlöv har dock inte fått något besked, och avvaktar nästa steg – det vill säga hur Svedberg ska ersättas.
– Men Oscar Dansk är ett alternativ, säger han.

Annons

Enligt uppgifter till Aftonbladet är det redan bestämt att Brynäs guldmålvakt Niklas Svedberg, 22, lämnar Sverige för NHL till hösten. Ett uttalande från Svedbergs agent Al Roy backar upp saken:

– Med stor sannolikhet blir det så. Vi är nere i fyra klubbar nu och det kan komma ett besked inom kort, säger Roy till Aftonbladet.

Brynäs sportchef Micke Sundlöv har ännu inte börjat leta efter eventuell ersättare, eftersom han inte fått något definitivt besked om att Svedberg lämnar ett år i förtid.

– Intresse finns, men därifrån till kontrakt är det en bit. Det är svaret jag har fått från hans agent, berättar Sundlöv.

• Hur tänker ni om han försvinner – ersätta med värvning eller satsa på Oscar Dansk som back up till ”Honken”?

– Vi har inte fördjupat oss i det här, eftersom det är så nytt och inget är klart. Men Dansk är absolut ett alternativ om Svedberg blir proffs.

• Finns det en chans att Svedberg gör som Mattias Ekholm och Jakob Silfverberg med flera – det vill säga skriver kontrakt men lånas ut till er?

– Alla möjligheter finns, men det låter långsökt, säger Sundlöv.

Svedberg är odraftad, vilket gör att han är ett fritt byte för vilken NHL-klubb som helst. Det troliga är att han inleder i farmarligan AHL, precis som tidigare brynäsarna Jacob Markström och Eddie Läck har fått göra.

Om Brynäs väljer att satsa på 18-årige Oscar Dansk kan man jämställa det med situationen när Jacob Markström kom in i laget under kvalseriesäsongen 2008. ”Markan” var i samma ålder, och spelade U18-VM för Sverige det året precis som Dansk gjorde nyligen – men hade faktiskt rätt mycket sämre räddningsstatistik än sin efterträdare.

Dansk hade 93,7 i räddningsprocent i U18-VM och mindre än två insläppta mål per match – trots 0–7 i finalen mot USA där han fick kliva av efter 0–3-målet. Markström å sin sida hade 86,3 i räddningsprocent under U18-VM 2008 och släppte in över tre mål per match i snitt. Ändå gick ”Markan” in och storspelade i kvalserien, räddade Brynäs kvar i elitserien – och är i dag Florida Panthers framtidsman.

Vid en övergång till NHL får Brynäs cirka 800 000 kronor för Svedberg. Även förra sommaren visade ett antal NHL-klubbar intresse för målvakten, men det mynnade inte ut i något konkret den gången.

Mer läsning

Annons