Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svedbergs guldlycka

Guldhjältarna i Brynäs var många, målvakten Niklas Svedberg en av de största. Med sitt bländande målvaktsspel lade han en stor del av grunden till klubbens 13:e SM-guld.

– Helt fantastiskt, vilka känslor det kommer fram, bubblade det ur Svedberg.

Annons

Efter Brynäs SM-guld var Svedberg en av de spelare media mest ville prata med. Själv hade han ingen större lust att prata. Det formligen sprutade känslor om honom. Han hoppade, kramades och skrek.
– Skellefteå gnällde, vi spelade. Så himla underbart, vrålade han.
Det tog bara fem minuter in i den sjätte finalen innan Niklas Svedberg hade presenterat sig på allvar. Skellefteås Bud Holloway fick en dubbelchans; först en styrning och sedan returen. Svedberg stoppade båda och visade att var på sitt bästa spelhumör. Brynäsledningens beslut att bänka Svedberg till förmån för Johan Holmqvist i den femte finalen var kanske en riktig vinstlott.
Spöket Svedberg
Efter första perioden hade Svedberg hunnit stoppa 16 Skellefteå-skott. Svedberg var hemmalagets bäste spelare i första perioden. Hans storspel fick Skellefteåspelarna att tveka. I andra perioden avlossades bara fem skott mot Svedberg som mer eller mindre växte ut till ett spöke för gästerna. Och någon riktig anstormning i sista perioden blev det inte.
Svedberg spelade 13 av Brynäs 17 slutspelsmatcher och höll nollan i fyra av dessa.
Lyssnar inte
Brynäs målvaktstränare Pecka Alcén var en av de som hyllade Svedberg mest.
– Han har utvecklats fantastiskt. Han har inte lyssnat på folk och blivit en målvakt som bara blockar. Det gäller att hålla puckarna också, sade Alcén.
– Just nu känns det inte som att det finns någon gräns för hur han kan bli, fortsatte Alcén.
Svedberg har kontrakt med Brynäs även över nästa säsong. Men i takt med hans storspel under slutspelet har rykte om spel i NHL nästa säsong kommit mer och med. Ett rykte säger att åtta NHL-klubbar är intresserade han hans tjänster nästa säsong.

(TT)

Mer läsning

Annons