Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensksuccé i draften

Svensken Gabriel Landeskog valdes som tvåa av sitt eget favoritlag Colorado i NHL-draften. Ingen Brynässpelare är vald än i draften, som fortsätter under midsommardagen med runda 2-7.

Annons

Kanadensaren Ryan Nugent-Hopkins, valdes först av alla i fredagens NHL-draft. 18-åringen, som gjort succé i WHL-klubben Red Deer, får spela i Edmonton Oilers.

I Sverige är det hittills få som har känt till Landeskog. Men den 18-årige supertalangen fick alltså som han ville: blev vald som tvåa av sitt eget favoritlag Colorado.

– Det skulle vara rätt så speciellt att gå dit då eftersom deras lagfoto hängde på min vägg när jag var liten, sade Landeskog inför fredagens rysare.

I två år har Gabriel Landeskog gjort succé i kanadensiska juniorligan med Kitchener efter att först ha nobbat ett a-lagskontrakt med Djurgården.

60 mål och 112 poäng har gjort honom till ett större namn i hockeykretsar i Kanada än i Sverige och nu väntar alltså NHL och favoritlaget Colorado.

Skellefteåbacken Adam Larsson valdes som fyra i draften och hamnar i New Jersey Devils.

Han debuterade i elitserien som 16-åring där han avverkat två säsonger som han krönte med SM-finalen i våras.

Mika Zibanejad, som startade i Djurgårdens juniorlag före klivet upp till moderlaget och elitserien, hamnar i Ottawa. Den 18-årige centern var den femte spelaren som blev vald i fredagens draft.

Mika Zibanejad gav dock redan före draften beskedet att han planerar för fortsatt spel i Djurgården.

– Fokus ligger på en till säsong i Dif, sade han till Aftonbladet.

– Sedan får vi se efter det. Men Dif är inget dåligt alternativ med tanke på hur många spelare som tagit steget därifrån till NHL. Och det kan aldrig vara fel att spela inför Sveriges bästa fans, sade Zibanejad till tidningen.

Mer läsning

Annons