Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges bästa Brynästrio på väg till VM – tror på medalj

Brynäs bidrag till damlandslagets VM-trupp: Två veteraner och en VM-debutant.
Men egentligen är kanske debutanten mest rutinerad.
– Jag var i alla fall med i landslaget först av oss tre, säger Johanna Malmström, back som gjort comeback i svensk hockey.

Annons

Tre brynäsare finns med i den VM-trupp som i går samlades i Arlanda hotellby för superkort uppladdning på hemmaplan – redan i kväll går flyget till Schweiz där VM spelas 16–25 april.

4 Emma Eliasson – Sveriges bästa hockeyspelare just nu.

4 Sara Grahn – Sveriges bästa målvakt just nu.

4 Och så Johanna Malmström – Sveriges bästa defensiva back just nu.

I en trupp där förbundskaptenerna proklamerar offensiv och aggressiv hockey i linje med förbundets riktlinjer och enligt egen utsago ”plockat ut spelskickliga backar” är hon ett udda, viktigt, undantag.

– Ja, spelskicklig skulle jag kanske inte kalla mig, säger Johanna och skrattar.

– Men jag håller rent framför buren, tillägger hon – och Sara Grahn nickar instämmande.

Malmströms uppgift är att stå upp när tuffa kanadensiskor och amerikanskor sticker upp. Och hon vet vad det handlar efter sina fyra år i USA. Redan som 20-åring – då hon redan gjort landslagsdebut och spelat fyrnationsturnering – valde hon att lämna Gävle och när hon återvände inför den här säsongen var mycket förändrat.

– Det var kul att se hur spelet här hemma utvecklats, det är jämnare och mer professionellt numera.

Malmströms erfarenheter från transatlantisk damhockey gör att hon är extra viktig för det här ”nya” damlandslaget med nya förbundskaptener i Niclas Högberg och hans assistent Henrik Cedergren.

– Vi vet att Kanada och USA tycker det är obehagligt att möta Johanna, säger Cedergren till Sporten.

Åren där borta har hon skapat respekt – och nu ser Johanna fram emot att få spela mot två av sina gamla lagkompisar: Megan Augusta, Kanada och Kelly Steadman, USA.

Skulle inte Malmström lyckas hindra motståndarna alla gånger så kanske Sara Grahn gör det. Klivet från Linköping till Brynäs har gjort att hon nu utmanar Kim Martin på allvar om målvaktsplatsen.

– Hon är redan nummer ett, säger Emma Eliasson och Malmström, och även om lagledningen uttrycker sig försiktigare (”alla tre har samma chans, dagsform och motstånd avgör”) så tyder mycket på att de har rätt.

• Varför har du kommit ikapp Martin?

– Jag tror mer på mig själv nu. Sen har det betytt mycket att jag regelbundet fått träna med killarna i U16-, J20-laget och hockeygymnasiet. Och Pecka Alcén förstås, han har också en stor del i min utveckling.

Emma Eliasson – hon fick själv fixa sin egen utveckling,

– Jag har ju bara spelat forward i ett och ett halvt år – och med tanke på det, och på att jag hade mycket skadeproblem i början av säsongen, får jag vara nöjd över hur bra det gått, säger den före detta backen som tjatade och tjatade tills Brynästränaren Magnus Grönlund till slut gick med på att låta henne testa.

– Och då tog jag chansen, ler Emma – som kallades ”bäst i Sverige” av tv-kommentatorerna under SM-finalen.

– Om det stämmer så beror det på att jag har bra teknik och är snabb på skridskorna.

Nu är målet VM-medalj.

– Det ska vi absolut klara, säger Johanna Malmström.

– Och har vi en riktigt, riktigt bra dag kan vi slå både Kanada och USA, det har vi gjort förr, säger Emma Eliasson.

Mer läsning

Annons