Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ta för er, debutanter"

Tre Kronor ligger sist i Euro Hockey Tour – och ställer upp i Channel One Cup med sju debutanter. Två av dem är brynäsare, Simon Bertilsson och Sebastian Lauritzen.

– Det gäller att inte vara blyg, uppmanar förbundskaptenen Pär Mårts som utlovar speltid för samtliga brynäsare i kvällens match mot Tjeckien.

Annons

I Karjala Cup blev det två förluster mot Tjeckien och Ryssland, innan Tre Kronor avslutade med en kanonmatch mot Finland som gav 3–2-vinst.

Då hade Pär Mårts tre debutanter i laget, varav en var Calle Järnkrok.

I Channel One Cup är det betydligt fler rookies – men förbundskaptenen menar att förutsättningarna ändå är bättre den här gången.

– Det var väldigt struligt inför Karjala och vi hade inte fullt lag en enda träning. Nu landade vi i måndags och har tränat ihop. Samtidigt har vi verkligen försökt få alla att inte pusta ut, utan ha trycket kvar i allt de gör. Det är stor skillnad mot senast.

För Simon Bertilsson är det lite av tredje gången gillt i samarbetet med landslagets huvudcoach. När Pär Mårts ledde Småkronorna sista året, 2009/2010, var Brynäsbacken uttagen till JVM men tvingades tacka nej på grund av ett skadad knä. När Bertilsson nyligen skulle debutera i Tre Kronor under Karjala Cup strejkade magen.

– Det blir så där ibland. Simon är en riktig tuffing, men tyvärr går han sönder själv av den anledningen, säger Mårts.

Nu kastas Bertilsson in i hetluften direkt, som en av sju backar. Mårts kör inte med några backpar utan låter det rulla runt lite. Anledningen är att han vill att den som är hetast ska få mer speltid och då kan man inte ha någon fast partner.

– Det blir spännande att se Bertilsson. Han är ju inte så stor, men får möta stora killar. Och internationellt går det mycket fortare än i elitserien, säger Mårts, som tänker låta Bertilsson spela både boxplay och powerplay mot Tjeckien i kväll.

Sebastian Lauritzen ska spela i en kedja med AIK:s Robert Rosén och KHL-proffset Patrik Zackrisson. I ”Basses” fall hoppas Mårts att han vågar göra som i Brynäs, utmana och använda sitt goda passningsspel.

– För alla debutanter handlar det om att inte vara blyg, utan att man tar för sig, säger Mårts.

Förbundskaptenen kallar Euro Hockey Tour för landslagets elitserie och ser det definitivt inte som någon lång transportsträcka fram till VM. Men med tanke på starten i Finland blir det svårt att ta första totalsegern sedan 2006/2007, när första finalmatchen mot Ryssland för övrigt spelades i Läkerol Arena i Gävle.

Nu har man dessutom tagit bort finalerna. Den som är överst i tabellen efter fyra turneringar vinner – och för att chansen ska finnas kvar efter veckoslutet måste både debutanter som Bertilsson och Lauritzen och mer rutinerade killar som Brynäsbacken Mattias Ekholm prestera på topp.

Fotnot: Sveriges match i kväll spelas i Tjeckien, medan de mot Ryssland (lördag) och Finland (söndag) spelas i Moskva.

Mer läsning

Annons