Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thelin är mannen som får fram alla talanger

Brynäs har skeppat i väg ytterligare en spelare till NHL – och blivit en av Sveriges främsta plantskolor.

Mannen bakom juniorsuccén: Tomas Thelin.

– Övertygad om att de kommer fler, säger klubbens utvecklingsansvarige, som upptäckte Johan Larsson.

Annons

Brynäs har just nu en av landets bästa juniorverksamhet. Talangerna är många och sedan Nicklas Bäckström lämnade för spel i NHL har inte mindre en sex Brynässpelare skrivit NHL-kontrakt (se fakta nedan). Johan Larsson är bara en i mängden jättetalanger som skrivit på för en klubb i världens bästa liga.

Anledningen till att Brynäs blivit så framgångsrikt på att få fram talanger är juniorsatsningen som sjösattes för snart tio år sedan. Den ansvarar Tomas Thelin för.

– Det här är en färskvara, men så länge vi kan hålla en bra miljö och kvalitet i föreningen så kommer vi få fram nya talanger i varje årgång. Det är jag övertygad om, säger Brynäs utvecklingsansvarige och berättar hur han fick nys om klubbens färskaste NHL-proffs – Johan Larsson:

– Vi fick höra om en duktig spelare från Gotland. Och när Per-Åke Bäckman (materialförvaltare i Brynäs J20) var där med juniorlandslaget spelade Johan med Sudret redan som 14-åring när landslaget mötte dem. Sedan bjöd vi upp honom till Gävle och visade staden och föreningen.

När Johan Larsson något år senare sökte till Brynäs hockeygymnasium blev han genast antagen.

– Ja, och det är vi glada för. Att vi var ute i god tid. Alla klubbar ville ha honom när han skulle söka, säger Thelin.

• Går det att sätta fingret på varför Brynäs lyckas få fram talang efter talang?

– Det är en helhet. Först och främst har vi en lättarbetat miljö med allt på samma plats, löpspår, gym och två ishallar. Sedan har vi väldigt bra ledare i föreningen och när Micke Sundlöv tog över som sportchef fick den här juniorsatsningen en skjuts framåt. Då började vi tala samma språk i föreningen, säger Thelin.

Sundlöv på samma fråga:

– Det ena ger det andra. Juniorerna triggar varandra samtidigt som ännu yngre spelare ser att de kan lyckas och få chansen i Brynäs. Fler toppspelare söker in till hockeygymnasiet här i varje årgång.

Mer läsning

Annons