Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tommy vill göra allvar av guldsnacket

Ställningen var 3–2 och knappt tre minuter återstod av semifinalen mot Färjestad. Då – när spänningen var som störst – brast det för Tommy Jonsson.

– Jag tittade på Andreas Dackell och han på mig och mitt i all stress, spändhet och inlevelse började vi skratta i båset. Vi skrattade åt situationen för den var så spännande och ja... det gick ju vägen...

Annons

Brynäs hundraårsfirande är på väg att nå sitt klimax.

För första gången sedan 1999 har Gävles hockeystolthet chans att vinna ännu ett SM-guld.

Vi träffade hela Gävles egen festgeneral Tommy Jonsson dagen efter att finalplatsen säkrades mot Färjestad. Det blev ett samtal om Brynäs, Gävle och hur man uppnår sina mål och förväntningar.

Medan vi väntar in Brynäs tränare slår vi oss ned på Brända Bockens uteservering, som dagen till ära bjuder på en värmande sol, som kämpar för att utplåna de kalla vindar som sveper in från havet.

Och minuterna innan han dyker upp väller sex-sju av Gävles hetaste personer ut från samma restaurang – alla stjärnspelare i Brynäs.

Ut på Stortorget rör sig poängkungen Silfverberg, backbjässen Ekholm, slitvargen Larsson, målvaktshjälten Svedberg, tuffingen Bertilsson och liraren Wännström.

– Jaså, jaha dom var här och käkade. ”Kroken” då? Jaså, han var inte med, nä men det är bra. Han ska vara hemma han, skrattar Tommy Jonsson när han pratar om hjälten Järnkrok.

Direkt efter att finalplatsen var säkrad gav han hela laget tre dagars ledigt.

– Vi ska njuta av att vi säkrat finalspel några dagar, sedan är det nollställning och full fokus på finalen som gäller. Men vi har istider varje dag och jag vet att några var uppe och körde i dag, men det är perfekt att få vila i från varandra. Hämta ny kraft, läka lite småskador och bli kvitt de förkylningar som härjat.

Inte minst Tommy Jonsson själv kan vara i behov av lite vila. Dels för att han varit sjuk och dels för den press som varit de senaste veckorna.

– Det är inte bara att det varit match varannan dag. Det är varje dag det gäller att prestera. Jag tog faktiskt ett snack med familjen innan slutspelet och förklarade till exempel för mina barn att de skulle förbereda sig på att jag nog skulle vara ännu mer disträ nu än jag är normalt.

Vi flyttar oss in från uteserveringen och Jonsson beställer pasta med köttfärs.

– Senare i kväll ska jag faktiskt umgås lite med familjen. Vi ska ut och äta på restaurang. Jag gillar det, att gå ut och surra med folk och ta en öl, men jag undviker det normalt sett under slutspelet – det finns ju inte tid heller.

• Nu är ni i final. Vågade du verkligen tro på det här när ni bestämde er för att sätta SM-guld som målsättning?

– Ja, det är klart att jag trodde det annars skulle jag inte ha sagt det. Samtidigt var jag fullt medveten om att det skulle bli en tuff resa att bara gå till slutspel. Men jag var även övertygad om att vi skulle klara det om vi bara vi gjorde det arbete som krävdes.

• Hur mycket hårt jobb kontra talang vill du säga att det finns i laget?

– Där vill jag säga bestämt att jobbar du inte stenhårt spelar det ingen roll hur mycket talang och teknik du har.

– Ja, du kanske kan vinna någon enstaka match och göra det hyfsat, men det går inte hela vägen fram. Det gör det inte i dagens hockey eftersom det är så jämnt.

Nycklar och viktiga pusselbitar är enligt Tommy Jonsson motivation och viljan att lägga ned det arbete som krävs för att nå ett uppsatt mål.

– Mod. Arbetsmoral. Disciplin och proffsighet. Det är kärnan och sedan har vi de där ingredienserna med en bra mix gällande ålder, spelartyper, skicklighet och bra lagmoral.

• Motsvarar spelarna alltid dina förväntningar och det du kräver?

– Ja, vi har en oerhört härlig grupp. Dom har köpt det vi kommit överens om och bestämt sig, dom driver och sporrar varandra. Det är inte många gånger jag har behövt höja rösten vare sig under matcher eller träningar i år.

Tommy Jonsson pratar mycket om hur viktigt det är att stå för de värdegrunder Brynäs har satt upp. Att alla spelare har rätt inställning till träning och är noggranna både före och efter träning och självklart hur man sköter sig vid sidan av.

– Det handlar om h-u-r vi ska nå de mål vi satt upp och det gör vi bland annat med hjälp av våra värdegrunder. Inför dem är alla spelare lika mycket värda och det är bara att rätta in sig i ledet oavsett ålder, meriter och så vidare. För värdegrunderna är något vi tillsammans har jobbat fram.

Utan målskyttar och informella ledare vinner man inga hockeymatcher eller titlar. Men samtidigt vill Tommy Jonsson lyfta fram andra spelare, sådana som inte får samma uppmärksamhet som stjärnspelarna Silfverberg och Järnkrok, som en del av framgångssagan.

– Jag vill verkligen ta tillfället i akt att framhäva Jonathan Carlsson. Där kan man prata om en fantastisk rollacceptans. En sån spelare, som kommit i kläm, har på kort varsel kommit in och spelat jättebra när det varit skador, men matchen efteråt kanske inte ens fått vara på bänken. Han är så otroligt lojal mot laget, visar ingen tjurighet eller viker ned sig gentemot laget utan kör hundra på träningarna.

– Jag tror inte riktigt att man vet hur viktigt det är att sådana spelare sprider en positiv energi till laget.

– Normalt kan en spelare i en sådan situation ta energi från laget för att han tycker synd om sig själv och känner sig som ett offer. Det har inte ”Jonte” Carlsson gjort utan han har gett gruppen mycket energi och för mig är det ovärderligt och mycket beundransvärt.

• Är den här finalplatsen ett ”där fick ni” mot alla de som inte trodde på er när ni deklarerade er målsättning?

– Nja, vi blev väl inte tagna på allvar då. Men nu är vi i final och har gjort det jättebra och ska vara stolta över det. Vi har ju några som skrev ned oss ordentligt i kvällstidningarna, men dom får väl skriva och tycka vad dom vill och jag känner inget speciellt inför det.

I kväll kan det bli klart att Brynäs ställs mot Skellefteå i finalserien som börjar på tisdag. Och Tommy Jonsson tror att det blir så.

– Vänder AIK det här skulle jag bli mycket imponerad.

• Ska du åka ned till Stockholm och se matchen på Hovet?

– Jag vet inte. Jag har inte bestämt det ännu, annars kollar jag på tv.

Oavsett vilka Brynäs får möta står förstås målsättningen kvar och Tommy Jonsson har ingenting emot att fortsätta att skratta i båset – hela vägen fram till guldet.

Mer läsning

Annons