Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Brynäs nya back är på plats i Gävle

Brynäs nye jätteback Cody Franson är i Gävle.

Frågan är hur länge han stannar.

– Jag vill vara med Brynäs hela säsongen, försäkrar Franson – som dock inte vill svara på frågan om han har en NHL-klausul.

Annons

Franson kom till Gävle i går vid sex-tiden på kvällen och släntrade in på en restaurang lagom för att se de sista fem minuterna av Brynäs segermatch mot Frölunda.
Han hämtades på Arlanda av sportchefen Micke Sundlövs dotter, vars pojkvän lämpligt nog är från Toronto och därför följde med i bilen.
– Det var jättebra. Det blev hockeysnack hela resan, berättar Franson.
Troligen debuterar han hemma mot Rögle på tisdag, där han eventuellt ställs mot en namne, skåningarnas
målvakt Jonas Fransson.

• Ditt namn... det klingar lite svenskt.
– Ja, jag är svenskättling. Min farfar var från Sverige. Han har gått bort nu, berättar den 196 centimeter långe och närapå 100 kilo tunge backen.

• Kan du någon svenska då?
– Nä. Det enda är ”Schäna”... säger Franson, och vi misstänker att det är ”tjena” han letar efter.
Han är fullt medveten om den debatt som finns i Sverige kring lockoutade NHL-spelare, men säger sig vara trygg i vetskapen om att han är kontraktslös för tillfället. Däremot är han så kallad restricted free agent, vilket innebär att hans tidigare klubb Toronto har första tjing på honom.

• Planerar du att stanna hela säsongen, eller vill du tillbaka till NHL om lockouten upphör?
– Min tanke från början har varit att jag vill vara med Brynäs hela säsongen. Om NHL drar igång, då har jag rätt att förhandla med Toronto. Men det finns inga garantier att jag får något kontrakt.
– Jag tänker inte på NHL nu. Brynäs är mitt lag det här året.
Han säger samtidigt att saker kan komma i ett annat läge om och när NHL drar igång.

• Till Toronto Sun säger din agent att du får lämna för NHL. Har du en sån klausul?
– Det där får du ta med min agent. Vi har en bra relation till Micke (Sundlöv) och det är okej från alla håll att jag har rätt att förhandla med Toronto. Planen just nu är att jag spelar här hela säsongen.
Cody Franson väger uppenbarligen orden.
När han väl spelar är tanken att han ska väga tungt – både i offensiven och defensiven.
– Jag vill föra upp pucken till anfallarna snabbt. Och jag brukar vara bra på att få fram skotten till mål och skapa returer. Sedan vill jag bidra med mina ledaregenskaper också, hjälpa de unga i laget.
Han har varit på is sedan slutet av juni och har tränat både med sitt gamla juniorlag i Kelowna och ett par veckor med Torontos NHL-lag innan lockouten trädde kraft.
Men det är klart att han är
matchotränad. Dessutom blev hans självförtroende naggat i kanten under förra säsongen, hans första i Toronto.
– Mina första två år i NHL var bra, men förra året var första gången det inte gick som jag hade tänkt. Det var en besvikelse.


• Varför blev det så?
– Jag vet inte. Det var bara frustrerande, och tungt mentalt. Jag hade inga problem med coachen, men jag fick aldrig bollen att rulla.
Anfallaren Andreas Thuresson är den enda i nya laget han känner sedan tidigare. De spelade i AHL ihop under ett par säsonger.
– Thuresson har berättat om laget, att det är många unga spelare, att det blev guld förra året och att laget vill spela offensivt. Det låter som det passar mig perfekt, säger Franson, som aldrig tvekade när han fick erbjudandet.
– Jag kastade mig över det direkt.
• Tjänar du lika mycket här som i NHL?
– Nej, det är lite annorlunda. Men jag kom inte hit för att få en ”financial homerun”, jag kom hit för att spela hockey och få en härlig erfarenhet.

Andreas Karlström

Klicka på TV-inslaget ovanför rubriken för att titta! Vi ber om ursäkt för att intervjun är lite oskarp.

Mer läsning

Annons