Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: "Honken" blågul igen

Många trodde att den där VM-turneringen i Schweiz 2009 som slutade med en bronsmedalj var det sista Johan "Honken" Holmqvist gjorde i Tre Kronor-tröjan.

Men nu är han tillbaka. I går tog förbundskaptenen Pär Mårts ut den 34-åriga veteranen till Karjala Cup.

– Helt ärligt så har jag haft noll fokus på landslaget de senaste åren, säger "Honken" inför Brynäs bortamatch i kväll mot Rögle.

Annons

Hans 63 landskamper kommer nu att ökas på med tre till under novemberturneringen i Finland där förutom hemmanationen även Tjeckien och Ryssland står för motståndet. Tillsammans med HV 71:s Gustaf Wesslau bildar "Honken" ett stabilt målvaktspar.

– Det är klart att jag är glad och har alltid tyckt att Tre Kronor är det finaste man kan vara med i som svensk hockeyspelare. Det ska bli otroligt inspirerande och väldigt roligt.

Självklart är det hans spel hela den här hösten som gör att han är en landslagsmålvakt igen. Han har stått tolv av Brynäs 17 spelade matcher och varit otroligt stabil.

– Det är ju på Brynäs som alla mina tankar har varit. Sedan går ju allting hand i hand – spelar man riktigt bra i klubblaget så blir väl förbundskaptenen intresserad. Den här uttagningen är ett kvitto på att jag gjort bra ifrån mig.

Pär Mårts har sett de regerande mästarna ganska mycket den här hösten. Han har haft koll på och berömt Brynäsmålvakten nästan varje gång.

– Jag har väl hört snacket lite grann men jag har bara träffat Mårts personligen en gång den här hösten och det var efter matchen uppe i Luleå där jag höll nollan. Då hejade vi dessutom bara kort på varandra, säger "Honken".

Första året ifjol efter återkomsten från Frölunda blev han svensk mästare igen. Visserligen lite i skuggan av Niklas Svedberg – men det var egentligen först i semifinal- och finalspelet som det hände.

– Förra säsongen var rätt okej den också. Skillnaden nu kanske är att jag fått vara helt skadefri och fått träna på riktigt bra. Sedan blir man väl aldrig riktigt nöjd och det finns alltid saker att förbättra och jobba med.

Sällskap i Tre Kronor får "Honken" av Calle Järnkrok som känns självskriven i ett svensk landslag nu för tiden. Skadade backen Simon Bertilsson var också nära att ta en plats enligt Mårts men fick till slut se sig utanför Karjala-truppen.

Men innan det ska spelas landskamper ska Brynäs avverka tre tunga matcher den här veckan. I kväll mot Rögle, på torsdag mot Timrå och på lördag mot Frölunda. "Honken" och resten av gänget flyger till Ängelholm i dag.

På träningen i går såg det ut som om tränaren Tommy Jonsson ändrar i kedjorna. Johan Harju och Sebastian Enterfeld hade sällskap av Jonas Nordquist medan Jonathan Granström spelade med Daniel Widing och Sebastian Lauritzen. Ett rent skifte i formationerna mellan Nordquist och Granström i så fall.

– Klart det fins en tanke med det hela men var det är behåller jag för mig själv, säger Jonsson som inte heller bekräftade laguppställningen.

– Vi åker med samma trupp som spelade mot Luleå.

Hur som helt är det en viktig vecka som startar efter en poäng av tolv möjliga de senaste fyra matcherna. Tillbaka i vinnarspåret är vad som gäller.

Mer läsning

Annons