Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Isen läggs på lördag

På lördag läggs isen på nya, mäktiga Gävlebocken Arena.

Som inte bara ska användas av brynäsare och Timråspelare under utomhusmatchen.

Annons

– Vi kommer att upplåta isen för allmänhetens åkning under två veckor, säger Peter Jensen, arenaansvarig.

Kortsidesläktarna är i stort sett helt klara, och långsidan som vetter mot Gunder Hägg-stadion är på god väg mot sin slutliga höjd på 12 meter. Den mot Idrottsvägen är dock inte påbörjad ännu, men allt går enligt planerna inför utomhusmatchen mot Timrå den 8 december. Det berättade representanter för Brynäs på en pressträff i går.
Fast det är ingen enkel historia att sy ihop ett sånt här arrangemang.
– Vi ska ta in 15 000 åskådare, det är ungefär lika många som åker Vasaloppet. De som har sett det på tv förstår hur mycket folk vi ska få in på läktarna, säger klubbdirektör Hans-Göran Karlsson.
– Det här är det enskilt största projekt som Brynäs någonsin har gjort.
Nästa stora steg är att få till isen. Arenaansvarige Peter Jensen berättar att man använder sig av en helt ny metod som går ut på att man vecklar ut ett aluminiumtäcke med kylrör, som sedan kopplas till ett huvudrör med kylmedel.
Tidigare arrangörer av utomhusmatcher har använt sig av den traditionella metoden där man vattnar sandbädden där kylslangen ligger nedgrävd.
– Då sjunker vattnet genom sanden och man får en stenhård kärna som kan ta ända till våren innan den tinar. Nu kan vi ta bort isen ganska snabbt, berättar Jensen.
Men man vill inte ta bort den för snabbt. Den som vill ska nämligen kunna testa isen själv – från den tredje till den 16:e december blir det allmänhetens åkning vissa tider på dygnet på arenan.
– Vi vill göra arenan tillgänglig för Gävleborna, säger Brynäs marknadsansvarige Sven Engwall.
Arenan står på det som normalt är en bilparkering, och det skapar givetvis problem. Brynäs har löst en del av detta genom att skapa en tillfällig parkering på Sätravallen – den kommer för övrigt att användas redan från och med nu på torsdag när Brynäs spelar mot HV 71.
Men i och med att det under utomhusmatchen blir mer än dubbelt så många besökare som en normal elitseriekväll krävs många tänker om.
– Ställ bilen och kom i tid! är uppmaningen från Hans-Göran Karlsson, som bland annat hänvisar till busslinje 13.
– Vi kommer att ha ett samarbete med stadsbussarna så att det blir många avgångar, säger Engwall.
Eje Berglund fanns med på gårdagens pressträff i egenskap av ordförande för bockkommittén. Han har medverkat till att arenan fått låna namn från Gävles internationella superkändis.
– Kul med ett samarbete mellan två av de viktigaste landmärkena i Gävle, säger Berglund, vars medverkan givetvis borgare för ett maffigt fyrverkeri i samband med matchen.
– Det blir spektakulärt, så mycket kan jag säga, säger fyrverkerikungen.

Mer läsning

Annons