Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Månadens junior ska vända förlusttrenden

Elias Lindholm fyller 18 år om knappt två veckor. Ändå tillhör han redan nu de allra bästa i elitserien.

– Ett tag kändes det som allt man sköt på gick i mål, säger oktober månads junior.

Annons

Massvis av lovande hockeyspelare har fått utmärkelsen månadens junior i Gästrikland. Vi och Gästriklands idrottsförbund har väl egentligen bara väntat på rätt tillfälle innan Brynäs forward Elias Lindholm också skulle få priset.

Och efter hans fantastiska spel under inledningen av elitserien var det liksom inget snack längre.

– Jättekul att få den utmärkelsen. Har väl kollat lite på vilka som fått det nu i år, som Erik Törnros i GIF och så där.

• Hur upplevde du själv oktober månad?

– Det gick väldigt bra då, man var inne i flytet liksom hela laget. Det kändes som att allt jag sköt på gick in, eller blev till en assist.

• Det är förstås den känslan man alltid vill ha!?

– Absolut. Men samtidigt vet man att det kommer dippar här och där och då gäller det att så snabbt som möjligt ta sig ur dom.

Ungefär som läget är just nu i Brynäs efter bland annat fem raka förluster på hemmaplan.

– Det har gått lite trögt för hela laget den senaste tiden. Det räcker inte att fem spelare är bra, då vinner man inte. Alla måste vara med och göra sitt, säger Elias Lindholm.

Trots lite klen poängutdelning den senaste tiden hänger talangscouterna som klasar på översta etage i Läkerol Arena under matcherna. Gamle storspelaren Inge Hammarström, som är Europascout för Vancouver Canucks, spår som alla andra att Lindholm kommer att väljas tidigt i sommarens NHL-draft.

– Ja, om det nu blir någon draft, säger Inge. Fortsätter lockouten över hela säsongen kan den ställas in. Senast det var lockout blev det ett lotteri istället.

Men om NHL kommer igång kommer brynäsarens namn att läsas upp tidigt, den saken är säker.

– Definitivt topp tio, möjligen topp fem eller till och med topp tre, menar Hammarström.

Allt det där beror på många olika faktorer, vilken spelartyp de som får välja först vill ha och så vidare.

– Elias är jättebra, men det finns många duktiga spelare i Finland och Ryssland framför allt, i hans åldersgrupp, förklarar Inge Hammarström.

Lindholm själv, som alltså fyller 18 nästa söndag, funderar inte så mycket på NHL och alla scouter som följer minsta skridskoskär han tar på isen. Men han medger att det inte går att undvika att notera deras närvaro.

– Jag försöker koppla bort det, särskilt nu när man inte ens vet om det blir någon draft alls.

Sina egna förväntningar på säsongen har dock uppfyllts så här långt.

– Det får man säga. Jag har satt upp några olika delmål, där det första var att ta en plats i laget. Sedan vill man spela power play och det får jag göra. Men sedan vill man ju vara med och bidra också till att vinna matcher, och det måste jag fortsätta jobba med.

• Andras förväntningar då? Från tränare i publik, hur upplever du det?

– Jag vet inte riktigt. Förutom tränarna så hade väl inte de flesta så stor koll på mig innan säsongen. Men det har flutit på ganska bra.

Snart är det också dags för junior-VM. Vid en landslagsturnering i Sundsvall nyligen vann Sverige sina matcher men Elias, som fick en lårkaka, dominerade inte.

– Jag tycker det gick okej ändå. Det blir lite annorlunda spel där, men det gäller att spela sitt spel ändå och göra det man är bra på även i landslaget, menar han.

Mot AIK på Hovet i kväll siktar förstås Elias och Brynäs att allt det där han är bra på ska visa sig igen.

– Jag har aldrig gjort mål i A-laget på Hovet, så jag hoppas det är dags nu, flinar han.

Mer läsning

Annons