Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två målskyttar som ska glänsa i Brynäs

Målen är målet för de här två damerna – som gjort det vågade bytet från Leksand till Brynäs.
I dag startar riksserien för Lina Wester, som övertalade Hanna Lindqvist att gå samma väg.
– Det är lite speciellt, visst känns en viss rivalitet mellan klubbarna även för oss, säger Lina.

Annons

Söndagen den 21 oktober väntar säsongens första möte mellan Leksand och Brynäs, i Tegera Arena.

Även om det är ”en match i taget” och Segeltorp som gäller i kvällens säsongspremiär så är det troligt att både Lina och Hanna gjort en markering i kalendern.

Brynäs värvade Lina Wester först – en 19-årig jättetalang som redan slagit sig in i landslaget och som vet hur man gör mål.

Men klubben hade koll på jämngamla centern Hanna Lindqvist också.

– Dom frågade mig lite vad jag tyckte, och jag pratade med Hanna. Självklart tyckte jag att hon skulle komma hit hon också. Det är absolut ett steg uppåt, säger Lina.

Så nu spelar de ihop igen, precis som de gjort de senaste fyra åren sedan de flyttade från Rättvik respektive Avesta för att gå hockeygymnasiet i Leksand.

Medan Hanna Lindqvist kanske mer är framspelaren (4+14 i grundserien i fjol) är det Lina Wester som ska göra flest mål är det tänkt (9+4 i grundserien i fjol) – och Brynäs hoppas att man med den här duon täckt upp luckan efter Emma Eliasson (tolv mål förra säsongen och lagets motor).

Med rätta utvecklingen – och den potentialen finns verkligen – är önskemålet att ”Leksandstjejerna” ska bidra till att göra Brynäs aggressivare kring motståndarnas målbur. Mer rakt på mål är det som gäller – Brynäs tänker undvika att förlora en SM-final med 1–0 en gång till.

– Förhoppningsvis ska det bli fler mål i år, säger Lina Wester, som gjorde nio under grundserien i fjol.

Med bättre träningstider och annat försäsongsmotstånd känns förberedelserna optimala.

– Vi har ju bara mött kill-lag och det tycker jag är väldigt bra. Man tvingas ta snabbare beslut, tänka snabbare – annars får man en tryckare, säger Lina och skrattar.

Brynäsdamerna har lärt sig komma snabbare till avslut – och under Tommy Sjödin-cup för U16-lag i Valbo vann tjejerna skottstatistiken i samtliga matcher mot de tre lag som hamnade ovanför när Brynäs slutade fyra.

– Vi förlorade matcherna med uddamålet och gjorde det riktigt bra tycker jag. Vi har mött en del killar med Leksand också, men då har det nästan inte varit roligt eftersom vi inte hade nån chans. Det är stor skillnad, här hänger vi med.

• Vad skulle du själv säga skiljer dig och Hanna åt i spelstil?

– Åh, det är jättesvårt att säga. Vi är nog ganska lika. Båda gillar att ha pucken och åka skridskor.

Lina är den som redan tagit steget till landslaget, och är medveten om problematiken som Sporten redan tidigare vidrört – tjejspelarna slutar tidigt med ishockeyn och känner att de är ”klara” alldeles för snabbt.

Lina tänker dock inte göra samma sak.

– Många känner förstås att det är mycket annat som konkurrerar – man vill kanske utbilda sig, jobba, resa. Men jag siktar ju på att spela OS om ett par år, det är mitt stora mål så jag kommer att fortsätta.

Ett annat är förstås SM-guld.

– Självklart. Men utan att ha jättebra koll på de andra lagen, inte ens Leksand, tror jag alla matcher kommer att bli jämnare i år.

Annons