Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vancouver närmare Stanley cup-titeln

Tolv insläppta mål på två matcher.

Då klev Vancouvers stjärnmålvakt Roberto Luongo in och höll nollan.

Efter seger med 1–0 mot Boston i den femte finalen är svensklaget bara en seger från Stanley cup-titeln.

Annons

– Det är starkt att komma tillbaka som han gjorde. Som lag var vi också bättre i dag och hjälpte honom lite mer, sade Daniel Sedin.

Luongo, OS-guldhjälte för Kanada i fjol, var starkt ifrågasatt efter att ha släppt in tolv mål i de två föregående matcherna. Men han visade klassen genom att hålla sin andra nolla i finalserien och rädda samtliga 31 skott.

Luongo passade dessutom på att ge motståndarmålvakten Tim Thomas – enormt hyllad efter tredje och fjärde finalen – en gliring.

Matchens enda mål kom efter 4.35 av tredje perioden. Backen Kevin Bieksa sköt ett skott som studsade i sargen bakom målet och Maxim Lapierre kunde lägga in returen via Thomas och i mål. Fram till dess hade Bostonmålvakten hållit nollan i drygt 108 minuter.

– Det är inte svårt att ta den om du står i målområdet. Det är en enkel räddning för mig, men spelar du långt ut och är så aggressiv som han så blir det såna mål. Han kanske gör en del räddningar som inte jag gör, men såna där saker kan vi dra fördel av, sade Luongo.

Vancouver Canucks leder med 3–2 i matcher och kan vinna sin första Stanley cup-titel i historien. Laget har två chanser, närmast i den sjätte finalen i Boston natten till tisdag.

– Just nu är det bara fokus på nästa match. Det är otroligt kul att vara så nära, men det blir stenhårt. Det blir 60 minuter, om ens det räcker, av hårt jobb, sade Alexander Edler som storspelade och var klart bäst av svenskarna.

Den 193 centimeter långe och 100 kilo tunge backen från Östersund tacklades, täckte skott och gjorde inte ett misstag på hela matchen. Han noterades för hela tio tacklingar och täckte två skott. Edler satte tonen i det fysiska spelet där Vancouver överglänste Boston efter att ha blivit mosat även i det spelet i bortamatcherna.

– Det kändes bra, benen var lite piggare i dag och när det fanns läge att tackla så gjorde jag det, sade Edler.

Mer läsning

Annons