Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vild jakt på Stanley Cup

Washington Capitals stjärnor får chansen att göra ännu ett försök mot Stanley Cup.

Kanske får Nicklas Bäckström spela med Alexander Ovetjkin, kanske inte.

– För mig spelar det faktiskt inte så stor roll, jag försöker bara fokusera på mitt, säger ”Bäckis” till Sporten inför NHL-premiären.

Annons

Att trycket är större än någonsin på Bäckström, Ovetjkin, Semin och Mike Green är ingen hemlighet. Och på coachen Bruce Boudreau förstås.

Efter förra säsongens knockout-sorti mot Tampa Bay i ännu ett slutspel – 0–4 i matcher – har klubbledningen valt att låta udda vara jämnt och lita på den eldkraft som ju ändå bör finnas.

Boudreau får coacha vidare och ett antal nya spelare har rekvirerats som understöd, men nu måste det bli resultat!

– Det känns som jag sagt samma sak varje år, att det ser bättre ut än i fjol, och så har det ändå blivit som det blivit. Men...det ser faktiskt bättre ut nu, säger Nicklas Bäckström.

Capitals lagledning har analyserat och analyserat – och kommit fram till de korrigeringar som måste göras.

– Vi har ändrat om lite i systemet, särskilt i mittzonsspelet, berättar ”Bäckis”.

Vad handlar det om?

– Vi låg högre med backarna förr, dom spelade nästan man-man i mittzonen – och det funkade ju inte så bra. Nu har vi skiftat det där, och backarna ligger mer bakåt nu. Och det fungerar bättre och bättre.

Så som Tampa Bay överrumplade Capitals i slutspelet – så ska Capitals inte längre kunna bli överrumplat. Nu återstår det att se hur kedjeformationerna kommer att fungera.

I försäsongsmatcherna har ”Bäckis” och Ovetjkin inte alls spelat mycket med varandra. Boudreau har oftast valt att matcha Marcus Johansson med den ryske storstjärnan medan ”Bäckis” centrat i andrakedjan med Alexander Semin och lite olika tredjelänkar.

Hur ser du på det?

– Ska jag vara ärlig har jag inte tänkt på det så mycket. Visst är det bra att spela med Ovetjkin...

Men ni sitter ju inte ihop.

– Precis. Och Semin är ju också en otroligt skicklig spelare som kanske släpper pucken lite oftare än vad Ovetjkin gör. Jag försöker bara vara så bra som möjligt själv.

Men på träningen i tisdags matchade Boudreau plötsligt ”Bäckis” med Ovetjkin och Mike Knuble igen.

– Just nu vet jag lika mycket som du hur det kommer att bli, säger Nicklas.

Saken underlättades heller inte av att Ovetjkin direkt efter tisdagsträningen åkte hem till Ryssland eftersom en nära släkting avlidit. Troligen är han tillbaka till premiären natten mot söndag.

Vilka Bäckström än spelar med så är detta starten på en jakt på upprättelse för Capitals, som börjar säsongen med två hemmamatcher i rad – först Carolina och sedan Tampa Bay natten mot tisdag.

I femte omgången möter man sedan Florida Panthers hemma, just nu med Jacob Markström som en av två målvakter (den andre är före detta lagkamraten Jose Theodore, ny i Panthers denna säsong).

– Vi ska ju möta Florida sex gånger under säsongen så vi har inte stött på varandra i nån träningsmatch, man brukar försöka undvika det. Vi har mest mött västlag. Men det kan kanske bli så att ”Markan” får spela borta mot oss, vi får väl se, säger ”Bäckis”.

Däremot har ”Bäckis” och Mattias Ekholms Nashville – där Anders Lindbäck är en av målvakterna – mötts två gånger på försäsongen (0–2 och 1–4), bland annat i säsongens första match som spelades på dålig is i Baltimore.

– Dom vill göra PR för hockeyn i närområdet här, och det var riktigt svårspelat. Men Ekholm klarade sig riktigt bra och fick mycket istid. Jag blev lite chockad när jag hörde att han inte skulle få nån plats, säger ”Bäckis”.

Så att Nashville ångrade sig i elfte timmen och gav Ekholm (tillfälligt?) kontrakt kom inte som någon större överraskning för Bäckströms egen del.

Hur har det gått för dig själv då, tycker du?

– Jodå. Det har varit lite upp och ner för hela laget. Jag har spelat fem av sju matcher. Det har blivit ett mål, plus ett på straff som jag satte mellan benen på målvakten. Formen är på väg uppåt hoppas jag.

Att du och de andra har stor press på er är ju inte så ovant.

– Näe, visst känner man av det. Men det är ju så i hockey, det är inte alltid som poängen kommer och då gäller det att försöka få spelet att stämma ändå och jobba hårt. Försöka spela lite enklare.

Känner du att den nya specialträningen med Sebastian Falk gett resultat?

– Ja, jag är piggare i kroppen, i benen framför allt. Sen hoppas man att självförtroendet ska växa allt eftersom. Mycket handlar ju om det.

– Jag ser fram emot att köra igång nu.

Mer läsning

Annons