Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vill till NHL så snabbt som möjligt”

Sarnia Sting – så heter laget som Brynäsforwarden Ludvig Rensfeldt draftades av.
Ett utfall som alla verkar nöjda med.
– Han kommer att få bra med istid och blir en av nyckelspelarna där, säger Niklas Blomgren, Chicago Blackhawks Europachef för amatörspelare.

Annons

Som Sporten skrev i gårdagens tidning har det varit klart länge att 19-årige talangen Rensfeldt väljer bort en osäker och konkurrensutsatt tillvaro i Brynäs för att i stället spela juniorhockey i Kanada.

I onsdags avgjordes draften för de tre kanadensiska juniorligorna och sent på kvällen blev det klart att OHL-klubben Sarnia Sting lade beslag på rättigheterna till honom. Om Rensfeldt inte tar en plats i NHL, vill säga. Men den chansen är försvinnande liten.

– AHL blir det inte i alla fall. Direkt efter main campen då de skickar ner spelare från Chicago åker jag till Sarnia, säger Rensfeldt.

• Varför tror du att det här är bäst för din utveckling?

– Jag vill till NHL så fort som möjligt, och då tror jag att det här är rätt steg att ta. Det är bara att titta på ”Gabbe” (Gabriel Landeskog, som också spelat i OHL) hur bra det gått för honom. Jag känner honom rätt väl och har pratat med honom rätt länge, och han har bara positiva saker att säga.

Chicago Blackhawks har gjort vad de kunnat för att påverka vilket lag Rensfeldt skulle hamna i och är nöjda med att det blev Sarnia Sting. Trots att det handlar om ett lag som blev näst sist i sin conference.

– Med tanke på hans situation förra året är det bra att han kommer till en klubb där han får bra med istid och blir en av nyckelspelarna. Det här är en bra nivå dessutom. Sedan bor vår chefsscout bara en och en halv timme ifrån Sarnia, vilket är en bra grej, säger Niklas Blomgren, Chicagos Europachef för amatörspelare.

Han vill inte uttala sig om Rensfeldts chanser att spela till sig en plats i NHL, men försäkrar att Blackhawks intresse för Brynäsprodukten är fortsatt mycket stort.

– Ja, definitivt. Det är en stor och stark spelare som har goda offensiva kvaliteter. Han har mycket att jobba med fortfarande förstås, men det ska bli intressant att se vad han kan göra på de mindre isytorna. Det blir en kul utmaning för honom också, säger Blomgren.

Rensfeldt valdes som nummer 49 i CHL-draften. Att det blev så pass sent beror delvis på att Chicago lyckats mörka att 19-åringen ville spela därborta, men även på att de flesta som går i draften är betydligt yngre.

Sarnia Sting skulle egentligen ha valt som nummer 57 men bytte bort ett tidigt val i 2012 års draft för att få Rensfeldt. Klubbens general manager Jacques Beaulieu var nöjd efteråt.

– Alla rapporter vi har fått om honom säger att han är en stor, explosiv och kraftfull ytterforward med ett väldigt bra skott, säger Beauleu till klubbens hemsida.

Han ringde även upp Brynäsanfallaren för ett litet snack när draften var avklarad.

Mer läsning

Annons