Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinst i premiären för Silfverberg

Jakob Silfverberg var inne på två mål framåt när Ottawa vände och vann sin premiärmatch i NHL sent på lördagskvällen. Senators vann bortamötet med Winnipeg Jets med 4-1.

Annons

I mötet mellan tidigare Brynässpelarna Anders Lindbäck och Nicklas Bäckström vann Lindbäcks Tampa Bay med 6-3. Lindbäck fick målvaktsprocenten 90,0.

Jakob Silfverberg spelade med Ottawa i Stanley Cup förra säsongen, efter att han lett Brynäs till SM-guld, men nu har han spelat i NHL:s grundserie för första gången.

Precis som Sporten rapporterat om tidigare gjorde han det i Senators förstakedja, bredvid stjärnorna Milan Michalek och Jason Spezza.

Och det gick... bättre och bättre. Första perioden var han tämligen osynlig, även om han visade prov på bra speluppfattning i inledningen när han hittade Jason Spezza framför mål, men passningen kom lite bakom Spezza som aldrig riktigt fick kontroll på pucken.

Winnipeg Jets tog ledningen efter sex minuter i powerplay och överlag hade hemmalaget det mesta och bästa av spelet den första halvan av matchen.

Milan Michalek, Silfverbergs kedjekompis, kvitterade dock lite slumpartat i slutet av första perioden - och nummer 33 hann precis komma in på isen för att få ett plus i statistiken.

I andra perioden var Winnipeg snudd på överlägset, ända tills det vände i samband med Silfverbergs kanske bästa byte för kvällen, i slutet av samma period. Silfverberg sköt då sina två första skott på mål - det ena var riktigt farligt - och fixade sedan en utvisning och gästernas dittills första powerplay. Ex-brynäsaren fanns med i Senators första pp-uppställning, och även om det inte blev något mål där fick Ottawa lite luft under vingarna och lyckades ta ledningen strax efter att Winnipeg blivit fulltaligt. Chris Neil vispade in 1-2 efter ett backskott av svenske stjärnan, Norris Trophy-vinnaren Erik Karlsson.

I tredje perioden visade Silfverberg upp mer av sina kunskaper och blygheten från första halvan av matchen var som bortblåst. Med tio minuter kvar hade han sin bästa chans, när han i en snabb två mot en-kontring avslutade själv med ett stenhårt skott som dock Jetskeepern Pavelec kunde rädda.

Erik Karlsson utökade till 3-1 i powerplay med knappt åtta minuter kvar och Silfverberg fanns med i förarbetet när han grävde fram pucken invid sargen. Han fick dock inget assist och heller inget plus i plus/minus-statistiken eftersom det bara är i spel fem mot fem som räknas.

Med knappt fem minuter kvar höll Gävlekillen på att ställa till det för sig i egen zon när hans rensning frispelade en motståndare, men Craig Anderson i Ottawas kasse var drypsäker och räddade. I stället satte Kyle Turris 4-1 med ett lurigt skott och spikade slutresultatet.

Sammanfattning: Jakob Silfverberg, som av den kanadensiske tv-kommentatorn kallades för "the flashy swede", spelade 14.02 minuter av matchen, sköt tre skott och fick plus ett i protokollet, men gjorde inga poäng. Han tekade en gång och vann den. Han fixade två kontringar, snodde pucken av en motståndare en gång, tappade den aldrig (enligt statistiken), men fick heller inte in någon tackling.

Ottawas nästa match är hemma mot Florida Panthers natten till tisdag.

ANDREAS KARLSTRÖM

Mer läsning

Annons