Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM-finalen blir släktfejd

(Ny version) Tre Kronors semifinalhjälte Mikael Backlund gnuggade händerna åt att Finland blir finalmotståndare i VM-finalen.

Grannfejden blir en släktfejd för Backlund:

– Jag är ju halvfinne och har en massa släktingar som är finländare

Annons

Calgaryforwarden, född i Västerås, har finländska rötter på mammas sida.
– Mamma är född i Finland och flyttade till Sverige när hon var fyra. Mormor och gammelmormor är finska. Så jag har lite rötter där, berättade han efter Sveriges 5–2-seger i semifinalen mot Tjeckien.
Han höll tummarna för en nordisk final – och fick som han ville.
– Det är alltid stor rivalitet mot Finland, konstaterade han.
Han pratar inte finska.
– Nej, det gör jag inte. Lite synd eftersom jag har några finländare som är lagkompisar i Calgary, men "Kipper" snackar ju svenska så det är roligt, säger han om målvaktsstjärnan Miikka Kiprusoff.
De två andra blåvita lagkamraterna i Calgary är forwardsduon Niklas Hagman och Olli Jokinen. Ingen av dem finns dock med i VM i Slovakien.
Det spelar dock ingen större roll för Backlund. Det finns nära band ändå.

Backlund sköt 2–1 i slutet på andra perioden med ett millimeterprecist handledsskott.
Sedan passade han fram Jimmie Ericsson till 3–1-målet i mitten av den sista perioden.
Och så hade doldisarna i fjärdekedjan klivit fram som semifinalhjältar i ishockey-VM.
– Min roll är att kriga, sprida energi och göra ett hårt jobb i defensiven. Sedan får man passa på när man får lägen offensivt, sade Calgaryforwarden.
Det gjorde både han och de tre (!) andra kedjekompisarna i fjärdeformationen. Backlund, Ericsson, Rickard Wallin och Mattias Sjögren delar på speltiden i kedjan.
– Det är stort bara att få dra på sig landslagströjan och spela VM. Hur mycket speltid man har spelar ingen roll, tyckte Backlund.
Fyra poäng
På fredagen fick kvartetten, som stod för fyra poäng, extra mycket istid. Backlund hade 13.52 – 3.30 över hans snitt per match. Ett väl investerat val av förbundskaptenen Pär Mårts som fick se fjärdekedjan göra vinstrycket.
+Efter 15.10 av andra perioden fick Backlund drömträff på en handledsskott på passning från Sjögren. Pucken satt i tjeckiske målvakten Ondrej Pavelecs bortre kryss.
– Jag blev rätt lycklig när jag såg att den gick in. Det är skönt att få in såna där drömskott. Jag har skjutit på några benskydd den här säsongen, så det var skönt att den gick in vid rätt tillfälle.
 Vid 3–1-målet efter 8.07 av sista perioden väntade och väntade Backlund innan han spelade fram Ericsson i ett snabbt anfall där svenskarna kom två mot en.
– Jag försökte fejka att jag skulle skjuta och väntade tills backen gjorde en rörelse att gå emot mig – då slog jag passet, sade Backlund.

Trots den kalla väntan blev Ericsson aldrig osäker på att passningen verkligen skulle komma.
– Det var bra att han väntade länge så att jag orkade fram till målet, skämtade Ericsson.
När sedan Marcus Krüger gjorde 4–1 bara några minuter senare var segern i hamn. Patrik Berglund gjorde sista målet i tom bur och blev tvåmålsskytt. Glödhete Berglund tog därmed tillbaka ledningen i målligan i VM med åtta fullträffar.
Men det här var ändå doldisarnas eftermiddag i Bratislava. Backlund klev fram för andra gången i VM-turneringen – han gjorde också båda målen mot Schweiz i mellangruppspelet. Jimmie Ericsson gjorde sitt andra mål i VM.
Och centern Rickard Wallin fick äntligen vinna en VM-semifinal. Han har varit med i samtliga fyra semifinalförluster sedan 2007.
– Den där bronsmatchen vill man inte spela. Det ska bli fantastiskt roligt med en VM-final. Det här kommer man att komma ihåg för alltid, sade han.
I finalen väntar Finland, som slog Ryssland i semifinalen med 3–0.

Mer läsning

Annons