Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Island får smaka på Sverige

GYSINGEÄlgkött, lingon och kantareller är självklara råvaror när svensk mat ska marknadsföras på Island.

Annons
- Det här är en fjäder i hatten för oss. Kul att vi får vara med. Annars är det Högbo och Gert Klötzke som får all uppmärksamhet, säger Inge Lindgren och skrattar.
Han är källarmästare och ägare till Gysinge Värdshus. I slutet av oktober tar han med sig en kock och en vinkypare från värdshuset för att under tre dagar gästspela på en restaurang i Reykjavik.

Islandstripp
I söndags kom han hem från en tredagars rekognoseringstur till Island.
Men kontakten mellan de två restaurangerna har funnits under flera år eftersom företagen har sammanstrålat på olika säljmässor både i Sverige och ute i Europa. Men det kommande arrangemanget sker på initiativ från de isländska myndigheterna som satsar en hel del pengar på att marknadsföra den inhemska turistnäringen utomlands.
- Jag gillar det här initiativet eftersom det skapar kreativitet och blir ett positivt inslag mellan länderna. Dessutom blir det en kick för dem som följer med till Island, säger Inge Lindgren.
Med anledning av utlandsbesöket har han komponerat ett nytt recept- på en hjortronkaramell.
- Man måste vara lite smart. I bland får man en bra idé som funkar i praktiken och i bland går det åt skogen. Den här gången blev det väldigt bra, säger han.
I mars nästa år är det tänkt att kollegerna från Reykjavik ska besöka Gysinge för att bjuda på isländska specialiteter. Under en dag är det fritt fram för allmänheten att boka ett bord på värdshuset och testa det isländska köket. Följande två dagar är reserverade för representanter från turistnäringen och näringslivet. Svensk underhållning ska också serveras till menyn.
- Vad det blir är inte bestämt ännu. Men det ska bli något kul och typiskt svenskt, säger Inge Lindgren.
ELIZABETH FORSMARK
026-15 96 47