Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ismael spelar på Born This Way under Pride: "Det finns fortfarande de som säger att man borde skämmas"

 
Gävle Pride 2016
Visa alla artiklar

Under Gävle Prides första kväll arrangeras musikevenemanget Born This Way på Musikhuset. Elva band spelar till förmån för organisationen Find Hope. Ismael är ett av banden som spelar. Sångaren och gitarristen David Berjlund är själv homosexuell och arbetar med HBTQ-frågor ute i skolorna.

– Det har hänt mycket med musiken inom Pride. För 20 år sedan kunde man känna sig lite udda i Pridesammanhang om man gillade rock eller något annat som inte var schlager, säger David Berjlund.

Han och de två andra medlemmarna i Gävlebandet Ismael har tidigare spelat på Pride i Hudiksvall och ser det som en självklarhet att ställa upp och spela nu när Gävle har fått en egen festival. David Berjlund själv engagerar sig ute i skolorna där han pratar med unga om HBTQ-frågor. Han reflekterar kring begreppet "Pride" och att känna stolthet för sin identitet.

–För många är det självklart att man ska få vara den man är. Men det finns fortfarande de som säger att man borde skämmas och då är det extra viktigt att markera att man får känna stolthet och vara synlig och tydlig med den man är, säger han.

David Berjlund berättar att Ismaels senaste singel "Lukas" är en slags Pridelåt. Låten är hämtad från deras album ”Som om jag vaknar nu” som de släppte i början på året.

–Låten handlar om ett möte mellan två människor som tillsammans hittar en ny utväg. "Om det går att vara du kan det gå att vara jag" är en textrad ur låten. Tanken är att man ska kunna känna att om du får vara dig själv så får jag också vara det, säger David Berjlund.

Han reflekterar vidare kring Pride och hur konceptet utvecklats sedan det först kom till Sverige.

–För 18 år sedan när man började ha Pride i Sverige var festivalerna väldigt mycket som en mötesplats mellan HBT-personer. Nu kommer även personer utan personlig anknytning till Pride och deltar i festivalerna och vill visa sitt stöd. Pride blir även som ett extra öppet rum för HBTQ-personer och det är viktigt att ta vara på det, säger David Berjlund.

Han har positiva förväntningar inför torsdagskvällen, oavsett hur många personer som kommer till spelningen.

–Som musiker lär man sig att ha förväntningar på annat än publikantal. Ibland händer det något på scenen, det blir som en laddning. Jag tror att det kan hända under den här spelningen och jag tror att det blir starkt, säger David Berjlund.

Ismael spelar på stora scenen på Musikhusets övervåning 18.30 under torsdagskvällen. Spelningen är en del av musikevenemanget Born This Way, arrangerat av Leandro Bontemps och Stay Trve Bookings, där sammanlagt 11 band spelar till förmån för organisationen Find Hope. Find Hope arbetar med att hjälpa och stödja HBTQ-flyktingar och -migranter i Sverige.

Läs mer: Leandro Bontemps arrangerar musikkväll under Gävle Pride: "Jag vill få hit fler artister som inte är cis-män"