Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Isracingpremiär – då vann Posa

Posa Serenius visade prov på strålande form när isracingsäsongen inleddes med Santa Cup i Örnsköldsvik.
Gävleveteranen lyckades vinna A-finalen efter en spännande kamp mot hemmafavoriten Stefan Svensson samt österrikaren Franky Zorn.

Annons

Det var kallt på Kallehov, kvicksilvret tog sig en tripp ända ner till tjoget på minussidan. Detta innebar svåra förhållanden för förarna, med spröd is samt en besvärande snörök.

Grundtävlingen dominerades av Zorn, som här förblev obesegrad. Fem heatsegrar räckte till maximala 15 poäng.

VM-stjärnan fick följe till A-finalen av Stefan Svensson, 14 poäng, samt Posa Serenius på 13. Den sistnämnde körde mycket stabilt. Tre inledande förstaplatser följdes av två tvåpoängare – i mötena med Zorn samt Svensson.

Den nämnda trion fick sällskap till A-finalen av Per-Anders Lindström. ”P-A” från Östersund, från och med denna säsong hemmahörande i SMK Gävle, segrade nämligen i B-finalen, tätt före 17-åriga jättelöftet Ove Ledström, Örnsköldsvik.

A-finalen blev precis så rafflande som publiken förväntat sig. Franky Zorn och Stefan Svensson sluggade sig fram till täten och utkämpade en hård strid om förstaplatsen, stundtals axel mot axel. Posa lade sig som trea, före P-A Lindström.

Till slut blev de båda i täten så upptagna av varandra att man ”glömde bort” Posa.

– Båda två flöt ut i en av kurvorna och då tog jag chansen på innern. Jag drog gasen i botten och passerade, berättar han.

Väl i ledning släppte sedan inte Posa någon förbi sig. Altmeister korsade mållinjen som segrare!

– Jag är helt nöjd med min insats. I synnerhet som jag brottas med en besvärande förkylning, fortsätter 66-åringen.

Som har en förklaring till att det gamla gardet dominerade som nu blev fallet.

– Det här liknar de förhållanden som ofta råder i Ryssland. Svinkallt samt gropig och trasig is. Det har vi äldre förare större erfarenhet av jämfört med de yngre!

Tvåa i mål blev Stefan och trea Lindström. Zorn bröt på slutet, enligt uppgift med trasig bränsleledning.

Några dagar in på det nya året följer fyra serietävlingar i rask följd.

– Nu gäller det för mig att få ledigt från jobbet till de båda inledande. Håller tummarna för att det ska lyckas, avslutar Posa Serenius.