Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja-kampanj på Stora Enso

GÄVLE
"Därför säger vi ja!". Så lyder rubriken på förstasidan av Stora Ensos personaltidning Staff In som kom ut i juli i år.

Annons
I vanliga fall innehåller tidningen information som berör de olika arbetsplatserna inom koncernen. I juli-numret är innehållet av en annan karaktär.

Tydlig ställning
I tre artiklar tar två högt uppsatta chefer och en fackbas tydlig ställning för valutaunionen EMU. Det uppenbara syftet är att försöka påverka de anställda att rösta ja i folkomröstningen.
- Det här är en så viktig fråga att jag tycker nästan att företaget har en skyldighet att informera sina anställda. Ur bolagets synpunkt tycker vi att vårt ställningstagande är viktigt att klargöra, säger Yngve Stade, chef för Stora Enso i Sverige och en av cheferna som uttalar sig i personaltidningen Staff In.
Inför förra folkomröstningen om EU informerade dåvarande Stora sina anställda om företagsledningens positiva inställning. Nu handlar folkomröstningen om EMU, men argumenten för att rösta ja är fortfarande desamma.
- Om vi går med ökar stabiliteten och förutsägbarheten och det har stor betydelse för Stora Enso, säger Yngve Stade.
Hur lämpligt är det att använda personaltidningen som kanal?
- Vi funderade på om det är bra att vi som företag går ut och säger någonting. Till slut beslutade vi oss för att göra det eftersom det här är en så pass viktig framtidsfråga, säger Yngve Stade.

Vill styra personalen

Ordföranden för Svenska pappersindustriarbetareförbundet, Sune Ekbåge, uttalar sig också i personaltidningen. På frågan "Vad vill du säga till Stora Enso-medarbetare som tänker rösta nej" svarar han: "Tänk på att ni arbetar i ett internationellt företag. Tänk också på att era finska kollegor bara har positiva erfarenheter av euron."
Enligt Sveriges Radio upplever flera av företagets anställda att ledningen försöker styra personalen. De fackliga organisationerna vid Stora Ensos fabriker i Norrsundet och Skutskär har dock inte märkt av några reaktioner hos medlemmarna.
ERIK WIKSTRÖM