Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja och nej eniga i vissa frågor

GÄVLE
Insynen i ECB, europeiska centralbanken, är för dålig och handeln underlättas vid ett EMU-medlemskap.

Det var två saker som nejförespråkande vänsterpartiet och jaförespråkande folkpartiet var eniga om i måndagskvällens EMU-debatt.

Inte överens i allt
Men Lotta Lagnander och Amelia Morey Strömberg, båda v, och Rebecca Norrman och Hasse Backman, båda fp, var inte överens om allt i IOGT-NTO-lokalen i Strömsbro, trots att de fick inleda med den motsatta sidans bästa argument.
Vänsterpartisterna kritiserade ECB för att i första hand satsa på att hålla inflationen nere på bekostnad av sysselsättningen och för att det inte går att utkräva något ansvar av ledamöterna.
Folkpartisterna ansåg i sin tur att det inte var så stor skillnad på möjligheterna att påverka ECB och riksbanken.
Fp tog upp EMU som ett sätt att stärka det politiska EU-samarbetet. Fp argumenterade också för att euron är bra för företag och handel, vilket gynnar den offentliga sektorn.
- En ökad handel ger välfärdsutveckling. Det är ett av de starkaste argumenten för, sade Rebecca Norrman.
V bemötte med att arbetsmarknaden är det som är kvar att parera konjunktursvängningar med när ECB sköter penningpolitiken.
- Vårt starkaste argument för att säga nej är demokratin. Vi ger ifrån oss ett av våra viktigaste redskap, makten över ekonomin, sa Amelia Morey Strömberg.
Hon sade att EMU bidrar till att bygga murar mot resten av världen.
NBV och IOGT-NTO stod bakom kvällen som lockade ett tiotal åhörare. Esef Hodovic, konsulent på NBV, hade räknat med fler.
- Vi har kokat kaffe för femtio.
Studieförbundet har tidigare hållit en studiecirkel om EMU i Strömsbro med tio deltagare.
Ytterligare en debattkväll, hos bosniska föreningen, planeras.
ANNA BAGGE