Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja-sidan vinner jämn omröstning

GÄVLE
Mun mot mun-metoden ska kunna vända den starka nej-opinionen till ett ja. I slutänden blir det en knivskarp och jämn omröstning där ja-sidan vinner med liten marginal. Valdeltagandet blir dessutom högt eftersom folk nu börjar förstå hur viktig frågan är.

Utbildningsminister Thomas Östros, s, är säker på sin sak. Han försöker utstråla optimism trots att man ligger långt efter i opinionsundersökningarna.

Ett bra exempel
Folket vid Stortorget i Gävle är bra exempel på det växande intresset för EMU-frågan, menar han. Samtidigt som han delar ut s-röda rosor till dem ställer de ivrigt frågor om den annalkande folkomröstningen.
- Det är en mer verklig fråga nu. Och folk tar folkomröstningar på stort allvar, betonar han.
Thomas Östros börjar märka att s-väljarna rör sig från nej- till ja-sidan. Argumentet för det är att de tänker på medlemskapet i EMU på lång sikt. Att det skulle vara bra för barnen och barnbarnen, säger han.
Ett annat tungt argument som får folk att ändra sig är att Sverige om några år skulle vara det enda landet förutom Ryssland kring Östersjön som inte har euro som valuta om det blir ett nej i september, påpekar han.
Thomas Östros och hans socialdemokratiska parti står nu på samma sida som de vanliga motståndarna m, fp och kd. Men det är inget som stör honom. Visst har partier som s och m stora skillnader i hur de ser på idealsamhället. Men man tycker båda ändå att det vore bra med ett medlemskap i EMU.
- Det är så det är i en demokrati, säger han.

Mot federalism
På båda sidor finns det de som anser att en gemensam valuta och penningpolitik banar väg för ett mer federalistiskt EU. På ja-sidan tyker några att det är bra, medan det på nej-sidan är ett skräckscenario.
Thomas Östros vill inte ha något federalt system. Det ska även i fortsättningen vara självständiga länder som samarbetar i frågor som de är överens att samarbeta om. Som valutan och penningpolitiken.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se