Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja, skolorna läggs ner

SANDVIKEN Med siffrorna 31 mot 18 lades skolorna Sandbacka och Smassen ned på gårdagens kommunfullmäktige.Alla närvarande socialdemokrater och vänsterpartister röstade för.Alla i oppositionen mot.

Annons
På folkpartiets begäran hade man votering med upprop när beslutet skulle tas. Det betyder att varje politikers namn lästes upp, och så fick de säga ja eller nej.
Ja betydde att Sandbacka och Smassen skulle läggas ner. Nej att Murgården skulle läggas ned. Det var det motförslaget som vann bland oppositionens tre förslag. Den enda som inte röstade i slutomgången var Per-Johan Emtell, mp.
Han reserverade sig eftersom han hela tiden har velat lägga ner Björksätraskolan.
Debatten före beslutet höll på i flera timmar. Först fick alla närvarande föräldrar ställa frågor. Sedan var det politikernas tur att diskutera de olika förslagen.
Föräldrarna från Sandbacka och Smassen tyckte att de trots alla utredningar och möten inte lyckats få något entydigt svar på varför just deras skolor är bäst att lägga ned.

Kommunalrådet Stefan Hedin, s, försökte förklara att han och hans parti tyckte att det var det minst dåliga beslutet. Han tackade också Sandbackaföräldrarna för att de varit så aktiva i debatten, och för att de tagit fram siffror som fått honom och de andra att gå igenom allting en gång till. Trots det, upprepade han, tyckte han att Sandbacka och Smassen var de minst dåliga skolorna att lägga ned.
Maria Brolin, fp, tog upp frågan om vad de tomma skolorna ska användas till. (Som Gefle Dagblad skrev i lördags planerar man att starta ett föräldracenter i Smassen).
Men Stefan Hedin ville inte kännas vid de planerna.
- OM det finns ett antal tjänstemän på landstinget och hos oss som funderar på en sådan lösning kan jag inte göra något åt det. Vi kan inte förbjuda tjänstemän att börja fundera. Men de får uppdraget efter att beslutet är fattat, säger han.

I Maria Brolins replik vände hon sig till publiken, den stora mängden föräldrar och barn på läktaren.
- Stefan säger att tjänstemännen kommer på sånt själva. Jag tror inte på det, säger hon.
På en fråga från en Sandbackaförälder om vad Sandbacka ska användas till när skolan lagts ner svarade Stefan Hedin att det "inte varit den viktigaste frågan att diskutera".
- Vi har inte börjat leta hyresgäst eller köpare, säger han.
Sandbackaföräldrarna vill gärna hyra lokalerna att driva friskola i. I går vädjade de om att nedläggningen skjuts upp ett år så att de hinner få allt klart till dess. Det troliga är att det inte beviljas.
Flera fullmäktigepolitiker har sagt att skolnedläggningen är det svåraste beslut de någonsin har fattat.

Nu är det i alla fall klart. Till hösten ska barnen på Sandbacka och Smassens skolor flytta till Murgården, Västanbyn, Björksätra och Jernvallen. Var gränserna dras kommer att utredas av kunskapskontoret inom kort.
Målet är att eleverna så snart som möjligt ska få veta vart de ska gå till hösten.


En het debatt och varmt på läktaren. Många fick vända eftersom det var fullt ända ut i dörren på fullmäktigesalens åhörarläktare i går kväll.
Annika Sjöberg med sonen Max Sjöberg, tre år, svalkade sig med en klunk vatten inför skolnedläggningsbeslutet.
FOTO: LEIF JÄDERBERG