Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja till 20 platser permanent

Gnistan, hemmet för ensamkomna flyktingbarn i Gysinge, får permanent tillstånd att ta emot 20 barn. Socialstyrelsen anser att man har visat att det går att bedriva en bra vård trots att så många vistas på hemmet samtidigt.

Gnistan är ett HVB-hem, hem för vård och boende, inriktat på att ta emot flyktingbarn som kommer ensamma till landet. Hösten 2007 fick man tillstånd att öppna. Redan då ansökte man om 20 platser, men fick tillstånd för 14. I höstas fick man på försök utöka till 20 platser under ett halvår.

Socialstyrelsen säger nu ja till 20 platser permanent. Inga klagomål har kommit in under provperioden och det finns inga brister i vård eller säkerhet.

Gnistan är ett så kallat transitboende med 16 platser för pojkar och fyra för flickor. Med transitboende menas att flyktingbarnen bara ska vara där en kort tid i väntan på en fast placering.