Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja till euro bra för Finland

SANDVIKEN
- Det är lätt att skapa nordiska företag. Men en viktig faktor i den processen är en gemensam valuta.
Det säger Kimmo Sasi som var handelsminister i Finland när landet gick över till euro.

Annons
I går var han i Sandviken, inbjuden av Svenskt Näringsliv, för att tala om fördelarna med euron.
I EMU-debatten har ja-sidan ofta tagit Finland som det goda exemplet, medan nej-sidan hållit fram Tyskland som exempel på hur dåligt det kan bli med EMU.
Det går nämligen bra för Finland. Landet har ordning på ekonomin, med låga räntor och bra tillväxt. Men beror det på att man gått med i EMU?
Är det inte snarare Nokias enorma framgångar som lyft landet?
- Visst. Nästan en fjärdedel av vår tillväxt kommer från Nokia. Det är ett faktum, säger Kimmo Sasi.
Men han hävdar att ränteläget inte skulle vara så lågt som det är i dag (det lägsta sedan andra världskriget enligt Sasi) om Finland behållit marken.
Han tror att IT-kraschen hade drabbat Finland hårdare än den gjorde om inte marken då hade varit låst mot euron.
Men precis som allt annat i EMU-debatten är det bara gissningar. För det finns inget att jämföra med. I efterhand är det omöjligt att veta vad som hänt om Finland hade valt att stå utanför EMU. Lika omöjligt som det är att i dag säga hur många arbetstillfällen ett medlemskap skapar eller inte skapar i Sverige om vi röstar ja.
Men Kimmo Sasi vill att Sverige går med. För Finlands skull. Sverige är nämligen Finlands näst viktigaste handelspartner efter Tyskland.
Men någon enorm skillnad, det tror han inte att det blir.
- Inte händer det något dramatiskt. Men på lång sikt kan nog ett utanförskap ha en liten negativ betydelse. Finländska företag kanske allt mer vänder sig mot andra euroländer i stället, säger han.
MAGNUS LUNDQUIST
026-277598
magnus.lundquist@gd.se