Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja till euro - så småningom

SANDVIKENNu har "Ja så (s)måningom till euron" kommit till våra breddgrader.

I går gick ett antal socialdemokratiska kommunalråd från både Gästrikland och Hälsingland ut i ett gemensamt utspel om vikten att säga ja till EMU.
- Vi försöker nu sätta ner foten: Säger vi ja till euron är det en färdriktning. Vi ska dit, men vi ska inte dit exakt nu, säger Anette Wiktorsson, ett av Sandvikens två kommunalråd.

Valspurt
I går kallade hon, kollegan Stefan Hedin och riksdagsledamoten Raimo Pärssinen till gemensam presskonferens i Sandviken för att tala om att de nu gett sig in i valslutspurten.
Och det är med samma mjuka hållning som ja-sidan på riksplanet de senaste dagarna intagit som man ska övertyga de osäkra väljarna i Sandviken.
Det är ett ja som är den försiktiga vägen. Ett nej är ett stort snedsteg som tidigast kan korrigeras om tio år. Och borta är rikspolitikernas löften om tillväxt, klirr i kassan för barnfamiljer och hundratusentals nya arbetstillfällen.
- Vi kan aldrig värdesätta det här i pengar. Det är fortfarande omöjligt att räkna på vad det kostar att ställa om. Hur mycket räntan sänks kan vi heller inte svara på, säger Stefan Hedin.
Men i sitt gemensamma utspel tillsammans med bland andra kommunalråden Mats Ågren i Gävle, Marie-Louise Dangardt i Hofors och Staffan Nordqvist i Ockelbo skriver han ändå att "vi behöver de nya arbetstillfällen som tillkommer då handeln med vår omvärld ökar".
Hur många arbetstillfällen det blir vill dock inte Stefan Hedin lova. Men han hävdar att Sandviks underleverantörer kan konkurrera bättre på den europeiska marknaden om de slipper valutasäkra.

Ökad konkurrens
Samtidigt medger han att de lokala producenterna, främst av dagligvaror, får ökad konkurrens på hemmaplan.
- Det kan man ju inte sticka under stol med, säger han.
Däremot får sig flera av Gävleborgs kommuner en rejäl smäll vid ett nej, menar Raimo Pärssinen. För skatteutjämningspolitiken, som gör att rika kommuner stödjer fattigare, skulle drabbas om tillväxten försämras. Och det gör den om Sverige står utanför EMU, förklarar han.

Misslyckad debatt
Alla tre politikerna skriver under på att valdebatten hittills har varit ett fullständigt misslyckande. EMU är det minsta steget Sverige tagit hittills i EU-samarbetet. Men det verkar ändå vara det som är svårast att ta ställning till. Det bästa hade varit om man inte folkomröstat alls, tycker de.
- Ja, man kan tycka att det är lite fegt att de 349 som har uppdraget att representera oss inte får ta det här beslutet, säger Stefan Hedin.

Fotnot:
Övriga som undertecknat skrivelsen "Ja till euron bästa valet i Gävleborg" är:
Sven-Olle Mårtensson, Ljusdal, Olle-Nilsson Sträng, Bollnäs, Sven-Åke Thoresen, Hudiksvall, Eva Tjernström, Söderhamn.
De skriver att de röstar ja eftersom "ett ja till EMU är det bästa alternativet för oss som stödjer en klassisk socialdemokratisk fördelningspolitik".


Magnus
Lundquist
026-27 75 98 magnus.lundquist_gd.se